Promatrač un-a

Iran obogaćuje uranij novim centrifugama u Natanzu

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 08.03.2021 21:36
  • Objavljeno 08.03.2021 u 21:36
tportal

Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

Iran je počeo obogaćivati ​​uranij trećom serijom naprednih IR-2m centrifuga u svom podzemnom postrojenju u Natanzu, rekao je u ponedjeljak nuklearni promatrač Ujedinjenih naroda državama članicama, što predstavlja nastavak kršenja nuklearnog sporazuma Teherana iz 2015. godine s velikim silama

Iran je nedavno počeo ubrzano kršiti uvjete sporazuma kojim je oslobođen financijskih sankcija u zamjenu za ograničavanje nuklearnih aktivnosti.

Teheran je počeo kršiti ograničenja nakon što je 2018. godine tadašnji američki predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Države iz sporazuma i vratio sankcije Iranu.

Čini se da je namjera pojačanog kršenja uvjeta sporazuma povećanje pritiska na Trumpova nasljednika Joea Bidena. Novi američki predsjednik želi oživjeti sporazum, ali se Washington i Teheran sukobljavaju oko toga tko bi prvi trebao učiniti ustupak.

Sporazumom je Iranu dozvoljeno obogaćivanje uranija samo prvom generacijom IR-1 centrifuga u podzemnom komercijalnom postrojenju FEP u Natanzu. Iran je u studenom počeo obogaćivanje prvom serijom IR-2m strojeva koji su daleko učinkovitiji. 

"Agencija je 7. ožujka 2021. na FEP-u potvrdila da je Iran počeo unositi prirodni UF6 (uranijev heksafluorid) u treću kaskadu centrifuga 174 IR-2m", navodi u izvješću Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) koje je vidio Reuters i odnosi se na uranijev heksafluorid, oblik u kojemu se uranij postavlja u centrifuge kako bi se pročistio. 

"Četvrta kaskada centrifuga 174 IR-2m je postavljena, ali tek se treba puniti prirodnim UF6, postavljanje pete kaskade centrifuga IR-2m je u tijeku, a postavljanje šeste kaskade centrifuga IR-2m tek treba započeti", dodaje se. 

Pored svojih IR-1 strojeva, Iran sada koristi centrifuge 522 IR-2m za obogaćivanje uranija do pet posto fisijske čistoće na FEP-u, dodala je IAEA. To prelazi prag od 3,67 posto obogaćenog uranija koji je dozvoljen sporazumom, ali je manji od praga od 20 posto što je razina na kojoj se uranij obogaćuje u drugom pogonu, u Fordowu.

Uranij obogaćen na razini od 90 posto može se koristiti za izradu atomskog oružja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!