kompromisni kandidat

Irak: Abdel Latif Rašid izabran za predsjednika

13.10.2022 u 18:57

Bionic
Reading

Irački parlament izabrao je u četvrtak Abdela Latifa Rašida (78) za predsjednika države, objavio je dužnosnik parlamenta nakon prebrojavanja glasova

Od izbora u listopadu 2021. zemlja je bila u političkoj krizi jer se nije uspijevalo doći do dogovora ni o novom predsjedniku niti o premijeru, bez obzira na beskrajnu političku trgovinu.

Nakon drugog kruga, Rašid je izabran s više od 160 glasova, dok je dosadašnji predsjednik Barham Saleh prikupio 99, precizirao je parlamentarni dužnosnik novinarima.

Ove je godine parlament već tri puta neuspješno birao predsjednika, što je uglavnom tradicionalno počasna funkcija rezervirana za kurdsku manjinu.

Bivši ministar i inženjer hidraulike Rašid je kompromisni kandidat za polariziranu zemlju.

Novi je predsjednik mandat za sastav nove vlade dao Mohamedu Šiji al-Sudaniju, bivšem ministru i zastupniku, pripadniku šijita.

Sudani je rekao novinarima da očekuje formiranje vlade "što je prije moguće".

U pozadini nemogućnosti izbora premijera bila je borba za utjecaj između dviju šijitskih struja koje nose vlast: s jedne strane proiranske skupine u Koordinacijskom okviru, s druge nepredvidljivi vjerski vođa Moqtada Sadr.

U multietničkom i multireligijskom Iraku, većinska šijitska zajednica dominira na vlasti od američke invazije kojom je svrgnut Sadam Husein 2003.