SPORNA IZJAVA

Irački sud izdao uhidbeni nalog za potpredsjednika Kurdistana

19.10.2017 u 15:32

Bionic
Reading

Sud u Bagdadu u četvrtak je izdao nalog za uhićenje Kosrata Rassoula Alija, potpredsjednika iračkog Kurdistana i čelnika Patriotske unije Kurdistana (PUK) zbog njegovih "provokativnih izjava upućenih iračkoj vojsci", rekao je sudski izvor.

Abel Sattar al-Bireqdar, glasnogovornik Vrhovnog sudskog vijeća, rekao je da je sud objavio uhidbeni nalog pošto je "Rassoul izjavio da su iračka vojska i savezna policija u pokrajini Kirkuk okupacijske snage".

U priopćenju objavljenom u srijedu kurdistanski dužnosnik kritizira pojedine članove svoje stranke jer su po njegovoj ocjeni olakšali ulazak iračkim vojnicima u Kirkuk, grad koji drže kurdski borci pešmerge, a preuzima ga iračka vojska. 

"Sud te riječi smatra provokacijom protiv oružanih snaga u skladu s člankom 26 kaznenog zakona", navodi se. Zbog te izjave Rassoulu prijeti kazna do sedam godina zatvora ili novčana globa. 

Rassoul je blizak suradnik Masuda Barzanija, predsjednika iračkog Kurdistana s kojim je 25. rujna organizirao referendum o neovisnosti od Iraka.  Mali su izgledi da bude uhićen jer živi u Kurdistanu pa se očekuje da će iračke vlasti  uhidbeni nalog proslijediti Interpolu. 

Snage iračke vlade ušle su u ponedjeljak Kirkuk, okružen velikim naftnim poljima i zauzele sjedište vlade te autonomne pokrajine i istaknule iračku zastavu, što je dosad najsnažniji odgovor Bagdada na referendum kojim su se 25. rujna irački Kurdi izjasnili za neovisnost. 

  • +4
Kurdistan referendum Izvor: Reuters / Autor: SERTAC KAYAR

Bagad se protivi potpunoj neovisnosti Kurda, koji su autonomiju stekli nakon 2003. kada je pala vlada iračkog predsjednika Saddama Husseina. Kurdi čine trećinu stanovnika Kirkuka, jednog od etnički i vjerski najšarolikijih gradova u Iraku i drže ga svojim glavnim gradom te tvrde da je bio očišćen od Kurda i svjesno naseljavan Arapima u vrijeme Sadama Huseina koji je tako stavio pod kontrolu izvore nafte.

Rezultate kurdskog referenduma ne priznaju ni Sjedinjene Države ni druge sile u regiji koje strahuju da bi referendum mogao potaknuti sukobe u regiji. SAD je pozvao na mir između Bagdada i Kurda što bi bio novi razdor u 14 godina dugom građanskom ratu u Iraku, a kurdsko pitanje moglo bi u sukob uvući i regionalne sile kao što su Turska i Iran koje na svom prostoru imaju velike kurdske zajednice.