ZANIMLJIVE BROJKE

Ipak se kreće? Evo kako napreduje obnova u Hrvatskoj

05.10.2023 u 22:58

Bionic
Reading

Milijarde uloženih eura do sada su rezultirale obnovom javnih zgrada, škola, vrtića i bolnica. Ministarstvo je nakon toga prioritiziralo obnovu i gradnju privatnih kuća

Koliko će najavljeni tempo radova i više cijene izvođača utjecati na obnovu, govorili su gosti HRT-ove emisije 'Otvoreno'.

Bačić: Iskoristili smo 45 posto više od onog što nam je bilo alocirano

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, ustvrdio je da se do kraja lipnja 'iskoristilo 45 posto više' sredstava od onoga što je alocirano temeljem fonda EU, točnije 1,45 milijardi eura.

'Negdje smo u tih mojih pet mjeseci potrošili milijardu i 100 milijuna eura. S druge strane, što su već sva gradilišta bila otvorena, javni natječaji objavljeni, ugovoreni su izbođači i nadzorni ineženjeri, i to je išlo brže. Uključili smo novi pravilnik o javnoj nabavi kada govorimo o javnoj i prometnoj infrastrukturi, koja je također ubrzala taj proces. Ugovorili smo veliki broj projekata, preko 1330 projekata, čija je vrijednost tri milijarde i 280 milijuna eura. Svi ti projekti su u jednom trenutku bili u izvođenju', kazao je.

Ustvrdio je kako je Vlada 'na ovom ispitu napravila izvrstan posao'. 'To je svoj odraz našlo u novim situacijama i mi smo to dovršili. Na ovom ispitu smo napravili izvrstan posao. Puno bolje nego što je ikad Fond solidarnosti utrošen na području bilo koje države. Išli smo graditi bolje i kvalitetnije od onoga što je potres zateko. Zgrade su mehanički otpornije nego što su prije bile', dodao je.

  • +7
Sisak: Započela je obnova prometnica u gradskom središtu Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Lakušić pozdravio pojednostavljenje procesa javne nabave

Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, ocijenio je novi Zakon o obnovi, rekavši da su prve varijante zakona bile slične ovome što je doneseno u novom Zakonu - pojednostavljeni procesi, ali da je tada ipak bio odabran komplicirani model.

'Micanjem onoga što je nepotrebno, olakšano je naručiteljima, projektantima, a i procesu javne nabave. Danas se, za razliku od prije, natječaji maksimalno produlje do mjesec dana i biraju se izvođači. Ključno je da su građevinari ispraksirali u dijelu što se traži, koje su ključne reference', rekao je.

Korlaet: Konfiguracija terena u Zagrebu zahtjevna

Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika, kaže da su ključne tri stvari - pojednostavljena javna nabava, korigirane su cijene i sama obnova je promovirana kao model obnove koji se pokazao najefikasniji. Pozdravlja promjene i misli da su se stvari ubrzale, i na području Zagreba - obnove višestambenih zgrade, a onda kreću i obiteljske kuće.

Naglasio je da je ponosan na obnovu povijesnih građevina u Zagrebu jer to nije bilo lako napraviti. 'Mi smo u ovoj sferi privatne obnove samo dionici koji punimo fond sa svoji obaveznih 20 posto. Pozdravljamo promjene i stvari su se ubrzale na području Zagreba. Ide malo sporije nego na Banovini jer je konfiguracija terena u Zagrebu zahtjevnija', dodao je.

Celjak: Obnova ide kontinuirano i dobrom dinamikom

Ivan Celjak, župan sisačko-moslavački, pozdravio je novi Zakon o obnovi koji je, kako kaže, 'rasteretio administraciju' i ubrzao obnovu. Ocijenio je kako obnova objekata javne namjene 'ide kontinuirano' te istaknuo kako su izgrađene dvije nove škole i obnovljena sisačka gimnazija.

'Što se tiče obnove objekata javne namjene, ide kontinuirano i dobrom dinamikom. Izgradili smo dvije nove škole na području Petrinje. Obnovili smo jednu školu i našu sisačku gimnaziju. Što se tiče zdravstva, Sisačko-moslovačka županija obnavlja sve zgrade u sustavu OB Sisak', kazao je.

Najavio je kako će zdravstveni sustav ove županije dobiti 'najnovije zgrade i opremu'. 'Imat ćemo potpuno nove zgrade u zdravstvenom sustavu, najmoderniju i najnoviju opremu', dodao je.