Haibatulah Akundžada

Introvertirani vođa talibana po prvi se puta pojavio u javnosti

31.10.2021 u 10:46

Bionic
Reading

Vrhovni vođa talibana Haibatulah Akundžada, koji se službeno nije pojavio u javnosti otkako je imenovan 2016., sudjelovao je prvi put na javnom skupu u Kandaharu, rekli su u nedjelju talibanski izvori, pobijajući glasine o njegovoj smrti.

Akundžada, poznat kao vođa vjernika ili Amir ul Momineen, nije viđen u javnosti čak ni nakon što su talibani u kolovozu preuzeli zemlju, što je dalo povoda za nagađanja.

Visoki vođa talibana koji je bio prisutan s Akundžadom tijekom pojavljivanja rekao je Reutersu da je vrhovni vođa u subotu posjetio Džamia Darul Alum Hakimiju, vjersku školu u Kandaharu.

Kad je islamistički pokret predstavio svoju privremenu vladu u rujnu nakon što su se snage predvođene SAD-om povukle, tajanstveni Akundžada zadržao je ulogu vrhovnog vođe koju je obnašao od 2016., vrhovne vlasti nad političkim, vjerskim i vojnim poslovima skupine.

Iako neki dužnosnici kažu da se Akundžada i prije pojavljivao u javnosti, ovo je bilo prvo potvrđeno pojavljivanje čovjeka koji se dugo skrivao od javnosti.

Jedina fotografija koju je Reuters uspio potvrditi bila je slika bez datuma objavljena na talibanskom Twitteru u svibnju 2016.

Zbog takva načina života ne prestaju nagađanja o Akundžadinu boravištu i zdravlju. Prije toga, talibani godinama nisu potvrdili smrt svog osnivača i prvotnog vrhovnog vođe Mule Omara.