NAPADAJU GRAĐANE

Inteligentne su, glasne i mogu biti opasne: Ovako Varaždin rješava problem s vranama

25.05.2024 u 09:39

Bionic
Reading

Zbog rasta populacije vrana u urbanim područjima u Varaždinu, Grad je angažirao tvrtku koja će sokolarenjem premjestiti gnijezda vrana u rubne dijelove grada, na područja oko dravske park-šume i ostale lokacije gdje će ptice biti sigurnije i neće uznemiravati građane. Sokolarenje se ovih dana obavlja na nekoliko mjesta, u gradskim parkovima te četvrtima u kojima ima dosta drveća

Ako ovih dana nad varaždinskim nebom u slobodnom letu vidite jastreba ili sokola, nema mjesta panici. 'Ni u kojem slučaju se ne bi trebali bojati, jastreb je tu prvenstveno zbog njih i kvalitete njihovog života', kaže za HRT sokolar Almir Kubat.

Harisov jastreb protiv sive vrane. U najkraćim crtama tako možemo nazvati dvoboj nad krošnjama stoljetnih varaždinskih platana i javora. 'Njihovu inteligenciju koristimo protiv njih. Pojavljujemo se u različitim dijelovima dana, u različitim kvartovima i prividno im stvaramo nelagodu i nervozu da misle da smo čitavo vrijeme u gradu, kaže sokolar. - Na mjestima gdje se ne osjećaju sigurno niti ne polažu jaja i ne razmnožavaju se. Cilj je da se u konačnici stavi pod kontrolu njihova populacija, kaže Krešimir Sever, voditelj Odsjeka za komunalno, prometno i poljoprivredno redarstvo Grada Varaždina.

Glasno graktanje, kopanje po smeću u potrazi za hranom te onečišćenje okoliša izmetom, najveće su zamjerke vranama. U naseljenim područjima nisu rijetki ni njihovi napadi na građane. Pogotovo su opasne ako se boje za svoje mlade. Srećom, takvih scena u Varaždinu za sada nije bilo.

'Imaju dostupne izvore hrane, kao što je otpad, a i stvaraju buku i izmetom onečišćuju okoliš', kaže Sever za HRT. 'Cilj je stvoriti osjećaj vrani da smo mi tu, njezini prirodni neprijatelj, i samom svojom pojavom je dovoljno da stvori nelagodu kod vrana', pojašnjava sokolar Kubat.

Vrane malo pomalo napuštaju kvartovske parkove i gradska drveća zamijenjuju novim domom u rubnim dijelovima Varaždina. 'Stvar je čisto prirodna. Ne ide se na ubijanje, nego na prirodno protjerivanje vrana. Nastanjujemo neprijatelja, igra mačke i miša', kaže Kubat. 

sve osim nogometa