DOPIS KARAMARKU

Inicijativa mladih traži zabranu 'anti-gay' prosvjeda

04.06.2009 u 12:06

Bionic
Reading

Inicijativa mladih za ljudska prava poslala je ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku zahtjev za dostavom dokumentacije koju je policija primila od organizatora tzv. Anti-gay prosvjeda, kao i dokumentaciju kojom je Policijska uprava zagrebačka dozvolila održavanje tog prosvjeda

ZAGREB - Uz to, Inicijativa je pozvala Karamarka da sukladno članku 14. Zakona o javnom okupljanju zabrani Anti-gay prosvjed, kojeg su za 13. lipanj najavili Hrvatski nacionalisti i Hrvatska čista stranka prava na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Inicijativa obavještava Karamarka da je sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama uputila PU zagrebačkoj dopis u kojem traže da im dostave dokumentaciju koju su primili od organizatora prosvjeda, kao i odgovor koji im je poslan.

Inicijativa mladih za ljudska prava smatra da taj prosvjed nije u skladu sa zakonom RH, odnosno, da je protivan članku 3. Zakona o javnom okupljanju čiji 1. i 2. stavak glase: 'Jedino se na temelju ovoga Zakona mogu propisati ograničenja prava na javno okupljanje koja su nužna u demokratskom društvu radi zaštite sloboda i prava drugih ljudi, pravnog poretka, javnog morala i zdravlja. / Sloboda govora i javnog nastupa na javnom okupljanju ograničena je zabranom svakog pozivanja i poticanja na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti.'

'Naime, prema riječima upućenim od HČSP-a njihov je cilj upozoriti na 'nedopustive (…) manifestacije kojom se truje hrvatska mladež' te, dapače, 'spriječiti održavanje budućih gay parada u Zagrebu'.  U vezi s tim, a sukladno članku 14. Zakona o javnom okupljanju koji ministru unutarnjih poslova daje pravo da rješenjem zabrani održavanje javnog okupljanja, molimo Vas da zabranite ovaj skup po osnovi stavka 3. ovoga članka Zakona koji ovu mogućnost daje ukoliko: 'su ciljevi usmjereni na pozivanje i poticanje na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti'', stoji u dopisu Karamarku kojeg za Inicijativu mladih za ljudska prava potpisuje koordinator Mario Mažić.

Inicijativa mladih za ljudska prava je regionalna nevladina organizacija koja ima programe u Srbiji, na Kosovu, u Crnoj Gori, te BiH. Inicijativu su formirali mladi ljudi iz navedenih zemalja sa željom da 'pospješe sudjelovanje mladih u demokratizaciji društva i jačanju vladavine prava kroz proces suočavanja s prošlošću i uspostavljanju novih progresivnih veza u post-konfliktnoj regiji bivše Jugoslavije'.