PREKRETNICA ZA LJUDSKA PRAVA

Ponos bez predrasuda: Prva pravoslavna zemlja legalizirala gej brak

16.02.2024 u 06:14

Bionic
Reading

Grčki parlament u četvrtak navečer je velikom većinom glasova ozakonio građanski brak za istospolne parove, postavši tako prva većinski pravoslavna zemlja koja je to učinila

"Glasovanje je prošlo: od večeras, Grčka je ponosna što je postala 16. zemlja EU-a koja je donijela zakon o jednakosti brakova", izjavio je premijer Kyriakos Mitsotakis u objavi na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru. "Ovo je prekretnica za ljudska prava, koja odražava današnju Grčku - progresivnu i demokratsku zemlju, strastveno predanu europskim vrijednostima", dodao je grčki premijer.

U rijetkom međustranačkom konsenzusu u Grčkoj, ljevičarski, socijaldemokratski i konzervativni zastupnici podržali su prijedlog, a 176 zastupnika od njih 300 dalo je svoj glas za zakon koji je predložila Mitsotakisova konzervativna vlada.

Svoj glas protiv ovog zakona dalo je 76 zastupnika, kojih je također bilo iz svih parlamentarnih stranaka. Dva su zastupnika bila suzdržana, a njih 46 nije sudjelovalo u glasačkom procesu, priopćili su iz parlamentarnog predsjedništva.

Mitsotakis je članovima svoje konzervativne vladajuće stranke Nova demokracija (ND) dao slobodu odlučivanja kako će se izjasniti po svojoj savjesti.

Prije glasanja povremeno su vođene žestoke rasprave. Manje ultrakonzervativne stranke, koje predstavljaju i vjerske fanatike, kao i predstavnici iz redova vladajućih konzervativaca, izjavili su da će zakon ignorirati tradiciju grčkog društva i učenja Kršćanske pravoslavne crkve.

Premijer Mitsotakis je izjavio da se "u Grčkoj nitko ne bi trebao osjećati kao građanin drugog reda". Prema novom zakonu, istospolni parovi imat će ista prava i obveze kao i heteroseksualni parovi, uključujući i roditeljska prava. Korištenje surogat majki i dalje će biti zabranjeno.

Uoči glasanja bilo je oštrih kritika iz redova Grčke pravoslavne crkve. Neki su svećenici upozorili članove svojih vjerskih zajednica da "dobro razmisle o čemu se odlučuju". Pravoslavlje je navedeno u grčkom ustavu kao dominantna religija, a Pravoslavna crkva ima snažan utjecaj u vjerski orijentiranim izbornim jedinicama.