NOVA ŽRTVA HAKERA

Informatički napad na stranice NATO-a

23.06.2011 u 21:50

Bionic
Reading

Internetska stranica koja objavljuje službena priopćenja NATO-a, ali koja ne sadrži 'osjetljive informacije', vjerojatno je bila žrtva informatičkog napada, objavio je u četvrtak Savez, koji je borbu protiv informatičkih napada proglasio jednim od svojih prioriteta

'Policijske službe zadužene za informatičke zločine izvijestile su NATO da je jedna od stranica Saveza napadnuta, a tu stranicu održava jedna vanjska tvrtka', stoji u priopćenju Saveza.

Napadnuta stranica e-bookshopa NATO-a, 'namijenjena je javnosti' i omogućava pristup priopćenjima i sličnim objavama Saveza. U priopćenju se ističe da se na stranici 'ne nalaze tajni i povjerljivi dokumenti'.

Pristup stranici je blokiran, a pretplatnici su obaviješteni.

Novi 'strateški koncept' NATO-a, odobren u studenome prošle godine, poziva na obranu od informatičkih napada, a ta se borba smatra prioritetnom.

Stručnjak NATO-a Luc Dandurand je 7. lipnja na konferenciji u Tallinnu kazao da Savez želi pojačati to područje obrane stvarajući 'crvenu cyber skupinu' koja bi trebala pridonijeti razvoju obrane od informatičkih napada.