ANALIZA TPORTALA

Infografika: Tko će nas zastupati u Europi?

19.05.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Skoro polovica kandidata sa šest lista koje, prema istraživanjima javnog mnijenja, imaju najveću potporu birača na izborima za Europski parlament, dolazi iz Zagreba, pokazala je analiza tportala

Analizirali smo podatke 66 kandidata sa šest lista - koalicije HDZ-HSS-HSP dr. Ante Starčević i BUZ-a, koalicije SDP, HNS, IDS i HSU, koalicije Nacionalnog foruma, HSLS-a, PGS-a i Liste za Rijeku, OraH-a, Hrvatskih laburista - Stranke rada i koalicije stranka Savez za Hrvatsku - i usporedili ih po mjestu stanovanja, obrazovanju i starosti.

Čak 28 kandidata od 66 nominiranih sa šest lista obuhvaćenih analizom, kao prebivalište prijavilo je Grad Zagreb, što je više od 42 posto. S obzirom na to da u Gradu Zagrebu prema popisu stanovništva iz 2011. godine živi 790 tisuća stanovnika, što je svega 18,4 posto ukupne populacije u Hrvatskoj, podzastupljenost ostatka zemlje u odnosu na glavni grad je više nego očita. Izdvojimo i da je čak osam od 11 kandidata OraH-a Mirele Holy iz Zagreba, ali njezina lista je jedina nominirala više žena nego muškaraca. Od 66 kandidata nominirano je 39 muškaraca i 27 žena.

Prosječan muški kandidat ima 48 godina i visoku stručnu spremu, dok prosječna nominirana žena ima gotovo 46 godina i također visoku stručnu spremu. Velika većina nominiranih ima završen fakultet ili čak dva. Među kandidatima se našao i jedan maturant s liste OraH-a koji se zbog svoje mladosti našao u kategoriji nekvalificiranih radnika, ali i dvojica umirovljenih generala Hrvatske vojske koji su završili vojne škole u bivšoj državi.

Svega tri osobe koje su kandidirane za Europski parlament imaju završenu samo srednju školu.Spomenimo i da ako zanemarimo nedostižni Zagreb, naviše kandidata, petero, dolazi iz Osijeka, troje iz Splita, dvoje iz Rijeke i Dubrovnika, dok 26 kandidata dolazi iz ostalih gradova. Od ukupno 39 muškaraca, 18 ili 46,1% je iz Zagreba, četvorica su iz Osijeka, a po jedan kandidat dolazi iz Splita, Rijeke, Dubrovnika, Karlovca, Varaždina, Krapine, Čakovca, Samobora, Prečna, Jastrebarskog, Sinja, Bjelovara, Našica, Velike Gorice, Poreča, Sračinca, Matulja.

Od ukupno 27 žena na tih šest lista, njih 10 ili 37,03 posto je iz Zagreba, dvije su iz Splita, a po jedna iz Osijeka, Rijeke, Dubrovnika, Zadra, Petrinje, Zaprešića, Velike Ludine, Smokvice, Labina, Bunjana, Mošćeničke Drage, Bukovlja, Sesveta, Donje Stubice i Gospića.