VLADINI PODACI

Inflacija u SAD-u tek blago usporila u siječnju

14.02.2023 u 17:54

Bionic
Reading

Godišnja inflacija u SAD-u tek je blago usporila u siječnju, pokazali su u utorak vladini podaci, signalizirajući zastoj u trendu zamjetnog usporavanja rasta cijena od jeseni prošle godine

Godišnja stopa inflacije spustila se u siječnju na 6,4 posto, najnižu razinu od listopada 2021. godine, pokazuju sezonski neprilagođeni podaci ministarstva rada. U prosincu lani iznosila je 6,5 posto, u studenome 7,1 posto, a u listopadu 7,7 posto. Na vrhuncu je bila u lipnju prošle godine, kada je dosegnula 9,1 posto, najvišu razina od studenoga 1981. godine.

Blago je u siječnju oslabila i temeljna inflacija, koja ne uključuje cijene hrane i energije, na 5,6 posto, najnižu razinu od prosinca 2021. godine, navodi se u priopćenju ministarstva. U prosincu iznosila je 5,7 posto.

Na mjesečnoj razini sezonski prilagođene cijene porasle su u siječnju za 0,5 posto, nakon 0,1-postotnog rasta u prosincu, prema revidiranom podatku. Prva procjena za prosinac pokazivala je pad potrošačkih cijena u odnosu na studeni za 0,1 posto. Kada se isključe energenti i hrana, mjesečna inflacija iznosila je u siječnju 0,4 posto, kao i u mjesecu ranije, pokazuju tablice ministarstva.

Na mjesečnoj razini najviše su porasle cijene plina, za 6,7 posto, gotovo dvostruko snažnije nego u prosincu. Slijedi benzin koji je poskupio za 2,4 posto u odnosu na prosinac kada je bio pojeftinio za sedam posto.

Energenti su time bili skuplji za dva posto nego u prosincu kada im je cijena bila pala za 3,1 posto. Cijene lož ulja pritom su pale 1,2 posto, nakon gotovo 17-postotnog pada u mjesecu ranije.

Walmart inflacija SAD Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Cijene stanovanja porasle su 0,7 posto, gotovo istim tempom kao i u prosincu. Značajnijih promjena nije bilo ni u tempu rasta cijena hrane koje su uvećane za 0,4 posto, pokazuju tablice ministarstva. U usporedbi, pak, s prvim mjesecom prošle godine hrana je bila skuplja za 11,3 posto, a energenti za 8,7 posto.

Cijena benzina bila je za 1,5 posto viša nego u siječnju prošle godine, a struje za gotovo 12 posto. Najviše su na godišnjoj razini porasle cijene lož ulja i plina, za gotovo 28 odnosno 27 posto. Slijede troškovi prijevoza, koji su skočili za gotovo 15 posto u odnosu na siječanj 2022. Znatno je poskupjelo i stanovanje, i to za gotovo osam posto u odnosu na siječanj lani.

Od ključnih sastavnica indeksa potrošačkih cijena jedino su pojeftinili rabljeni automobili i kamioni, za gotovo 12 posto u odnosu na prošlogodišnji siječanj, pokazuje tablica ministarstva.