bit će još oboljelih

Stručnjak pojašnjava širenje bolesti: U Zagrebu imamo neprepoznate ospice koje su proširili oboljeli za koje ne znamo

20.09.2019 u 07:26

Bionic
Reading

Iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević otpušten je zadnji pacijent s ospicama, nakon što se sedmero osoba s tom zaraznom bolešću u zadnja dva tjedna javilo u bolnicu, a troje ih je hospitalizirano. Nitko od njih, potvrdili su u Klinici, nije imao teži oblik bolesti niti komplikacije koje ospice mogu izazvati

'Ove godine imali smo ukupno devet oboljelih. U siječnju smo imali jednog pacijenta s ospicama importiranim iz Tajlanda, a u veljači jednog koji se zarazio u Rusiji. Za većinu novih pacijenata ne zna se gdje su se zarazili, a obzirom na to da su se javili u prvoj fazi bolesti, docijepljeni su i pušteni kući', rekao je infektolog, prof.dr. Ivan Puljiz za Novi list.

Oboljeli su bili u dobi od 24 do 53 godine, a s obzirom na njihovo kretanje prije dolaska u bolnicu, moguće je da će zaraženih biti još.

Ove godine u Hrvatskoj su zabilježena 32 slučaja ospica, a lani ih je bilo ukupno 23. Po sudu dr. Bernarda Kaića, voditelja Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), stanje nije dramatično, ali će oboljelih po svemu sudeći biti još.

'Možemo očekivati širenje ospica u Zagrebu jer je petero oboljelih imalo jako puno kontakata u vrijeme u kojem su već bili zarazni', navodi Kaić.

Od sedmero oboljelih, samo se za jednu osobu zna kako se zarazila.

'To znači da u Zagrebu imamo neprepoznate ospice, koje su proširili oboljeli za koje ne znamo. Oboljeli su imali jako puno kontakata, poslovnih i privatnih, kad su već bili zarazni. Bili su po nekim feštama, u javnom prijevozu, na poslu', kaže on.