pomoć žrtvama

Indonezijski parlament izglasao ključni zakon o seksualnom nasilju

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 12.04.2022 14:00
  • Objavljeno 12.04.2022 u 14:00
Parlament Indonezije

Parlament Indonezije

Izvor: EPA / Autor: Bagus Indahono

Indonezijski parlament u utorak je usvojio dugoočekivani zakon o seksualnom nasilju, koji je usmjeren prema jednostavnijem pokretanju slučajeva i pomaganju žrtvama da zadovolje pravdu u zemlji gdje se seksualno nasilje često smatra privatnim problemom

Većina zakonodavaca poduprla je zakon na plenarnoj sjednici parlamenta, nadglasavši opoziciju iz nekih konzervativnih skupina u najvećoj muslimanskoj zemlji na svijetu nakon šest godina razmatranja.

"Nadamo se da će uvođenje ovog zakona riješiti slučajeve seksualnog nasilja", rekao je zastupnik Puan Maharani.

Aktivisti su uvelike pozdravili zakon, iako su se neki protivili njegovom ograničenom dosegu, s obzirom na to da se dotiče tek nekih seksualnih zločina te da je silovanje izostavljeno. Vlada je rekla da je silovanje pokriveno revizijom kaznenog zakona na kojem se trenutno radi.

"Ovo je zasigurno korak naprijed", rekao je Asfinawati, pravni stručnjak s fakulteta Jentera koji je pomagao žrtvama seksualnog nasilja, dodavši da je silovanje trebalo biti navedeno u zakonu.

Indonezija

Indonezija

Izvor: EPA / Autor: Bagus Indahono

U Indoneziji je došlo do porasta pritužbi na seksualno nasilje, dok je procesuiranje zločina seksualne prirode postalo komplicirano bez konkretnog zakona. Aktivisti kažu da su brige žrtava da će biti posramljene tijekom ispitivanja mnoge odvraćale od toga da progovore.

Organizacije civilnog društva kažu da je važno vidjeti kako će vlasti provoditi zakon.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!