kontroverzna metoda

Indijske radnike zatrpane u tunelu pokušavaju spasiti 'štakorskim rudarenjem'

27.11.2023 u 12:50

Bionic
Reading

Spasilačke službe u ponedjeljak su angažirale takozvane „štakore rudare”, ljude koji će se probiti kroz usku cijev i kopati kako bi izvukli 41 građevinskih radnika više od dva tjedna zatočenih u urušenom tunelu u indijskom dijelu Himalaje

Nisko plaćeni radnici iz najsiromašnijih indijskih saveznih država zatočeni su u 4,5 m dugom tunelu u Uttarakhandu od 12. studenoga kada se urušio.

Muškarci dobivaju hranu, vodu, svjetlo, kisik i lijekove putem cijevi, no zasad nisu uspjeli napori da se probije put do njih čak i uz pomoć strojeva koji su se u tim pokušajima oštetili.

Spašavanje indijskih radnika iz tunela Izvor: Profimedia / Autor: Arun SANKAR / AFP / Profimedia

Iskapanje unutar cijevi duge 900 milimetara obavit će skupina od šest „rudara štakora” iz središnje Indije koje dužnosnici opisuju „kvalificiranim radnicima”.

„Štakorsko rudarenje” je primitivna, opasna i kontroverzna metoda korištena u Indiji prvenstveno kako bi se kroz uske prolaze vadio ugljen. Ime metode dolazi od sličnosti sa štakorima koji se probijaju kroz uske prolaze, piše agencija Reuters.

„Trojica nas će ući u tunel, jedan će bušiti, drugi prikupljati blato, a treći ga gurati kolicima”, rekao je Rakesh Rajput, jedan od rudara.

„Radimo to više od 10 godina i ima više nego dovoljno prostora za sve nas. Tih 41 muškaraca su isto radnici te ih želimo izvući”, dodao je.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Vlada i privatne agencije uključene u operaciju spašavanja odlučili su se za druge opcije. U nedjelju su otvorili drugu rutu do radnika, probijajući okno vertikalno s vrha planine.

Do ponedjeljka poslijepodne probili su 31 od ukupno 86 metara dubine, naglasili su dužnosnici, dodajući kako je fokus i dalje na horizontalnoj ruti.