val epidemije

Indija: Nakon rekordnog rasta, broj smrti od koronavirusa premašio 200.000

28.04.2021 u 08:01

Bionic
Reading

Broj umrlih od koronavirusne bolesti u Indiji u srijedu je premašio 200 000 uz nestašice kisika, medicinskog materijala i bolničkog osoblja koje prate rekordno velike brojeve novozaraženih koronavirusom. U drugom indijskom valu epidemije covida tijekom proteklog tjedna najmanje je 300 000 ljudi dnevno pozitivno na testiranjima, oboljeli su preplavili zdravstvene ustanove a umrli krematorije potičući svijet na hitni međunarodni odgovor

U protekla 24 sata zabilježeno je 360 960 novih slučajeva bolesti, što je najveći dnevni broj zabilježen u svijetu od početka pandemije.

Broj oboljelih u Indiji porastao je na gotovo 18 milijuna.

Rekordnih 3293 umrih u 24 sata povećalo je ukupni broj umrlih u toj zemlji na 201 187.

Stručnjaci vjeruju da službeni broj umrlih i oboljelih uvelike zaostaje za stvarnim razmjerima epidemije u zemlji od 1,3 milijarde stanovnika.

Indija koronavirus Izvor: EPA / Autor: STR

U glavnom gradu New Delhiju, sanitetska vozila satima su čekala u redovima kako bi prevezla žrtve bolesti do improviziranih krematorija u parkovima i parkiralištima, gdje su tijela gorjela u redovima pogrebnih lomača.

Oboljeli od koronavirusa - mnogi se bore dah - pohrlili su u hram Sikh na periferiji grada, nadajući se da će se domoći ograničenih zaliha tamo dostupnog kisika.

Policija je priopćila da je u požaru u srijedu rano u bolnici na periferiji Mumbaija umrlo četvero ljudi, a još je nekoliko ozlijeđeno.

Nesreće u bolnicama ozbiljno su zabrinule zemlju kojoj nedostaju kreveti i zalihe kisika.

Prošli tjedan izbio je požar u bolnici koja je liječila pacijente od covida, a curenje spremnika kisika u drugoj bolnici izazvalo je smrt 22 osobe.

Kisik i oprema koja spašava život počela je stizati u New Delhi, uključujući respiratore iz Britanije, a dodatne zalihe na putu su iz Irske, Njemačke i Australije.

Nekoliko je zemalja obustavilo letove iz Indije, poduzimajući mjere kako bi se spriječilo širenje zaraznije inačice virusa iz te zemlje.

Koordinatorica američkog State Departmenta za globalni odgovor na covid-19 Gayle Smith upozorila je da će izazov koji predstavlja širenje bolesti u Indiji zahtijevati dugotrajni napor.

 "Svi moramo shvatiti da smo još uvijek na početku. Ovo još nije doseglo vrhunac."