suzbijanje zaraze

Indija će produžiti karantenu

11.04.2020 u 17:58

Bionic
Reading

Indijska vlada produžit će trotjednu karantenu koja je trebala završiti u utorak, objavio je u subotu premijer saveznog teritorija Delhi Arvind Kejriwal, nakon sastanka s indijskim premijerom Narendrom Modijem

"Premijer je donio ispravnu odluku da produži karantenu", napisao je na Twitteru Kejriwal netom nakon sastanka Modija i premijera indijskih saveznih država i teritorija

"Danas je Indija u boljoj poziciji nego mnoge razvijene zemlje jer smo rano uveli karantenu. Ako sada s time prekinemo, izgubit ćemo sve što smo dobili", napisao je Kejriwal.

Vlada Narendre Modija je 24. ožujka uvela trotjednu karantenu kako bi suzbila širenje zaraze u zemlji s 1,3 milijarde stanovnika.

Preko tisuću novih slučajeva zaraze potvrđeno je u posljednja 24 sata u Indiji te ukupan broj zaraženih iznosi 7529, prema podacima ministarstva zdravstva.

Ukupno su umrle 242 osobe.

Prema glasnogovorniku ministarstva zdravstva Lavu Agarwalu, do sada bi, bez restriktivnih mjera, u Indiji bilo zaraženo preko 45 tisuća osoba.

Vladina formalna objava produženja karantene očekuje se u narednim danima, vjerojatno prilikom Modijevog obraćanja naciji, prenosi televizija NDTV, pozivajući se na izvore iz vlade.

Nekoliko premijera saveznih država i teritorija tražilo je od Modija na sastanku produženje karantene usprkos posljedicama za ekonomiju.

Milijuni Indijaca su se, zbog uvedenih mjera i zabrane poslovanja, morali vratiti iz gradova u rodna sela.

Nekoliko stotina takvih radnika u tekstilnoj industriji, u gradu Surat u državi Gujarat, u petak je prosvjedovalo, pri čemu su gađali policiju kamenjem i zapalili barikade.