USTAVNA PRAVA U ŠKOLI

Incident u Ljubljani: Profesor izbacio učenicu sa sata zbog hidžaba, prijete mu sankcije

21.03.2023 u 10:04

Bionic
Reading

U petak se tijekom nastave u jednoj od ljubljanskih srednjih škola dogodio incident između profesora i učenice koja je na nastavu došla s hidžabom, na što joj je profesor rekao da 'nošenje marame na satu nije u skladu s bontonom'. Profesor je izbacio učenicu sa sata, a ravnateljica je najavila da će protiv profesora biti poduzete mjere u skladu s ovlastima škole

Kako je za 24ur ispričao jedan od roditelja čije dijete pohađa razred u kojemu se dogodio incident, profesor je učenici rekao da joj neće predavati ako ne skine maramu. Ona mu je odgovorila da to neće učiniti iz vjerskih razloga, a on ju je izbacio sa sata.

Prema istom izvoru, ravnateljica i pedagoginja su nešto kasnije došle u razred i objasnile profesoru da nošenje marame ne može biti razlog za uskraćivanje nastave učenici. Roditelj dodaje da je ovo tek jedan u nizu incidenata sa spomenutim nastavnikom koji svakodnevno vrijeđa i ponižava učenike.

Ravnateljica škole kaže da se još nisu susreli sa sličnim slučajem, no odmah nakon incidenta pozvala je profesora na razgovor. Potom je sa savjetnikom i razrednikom obavila i razgovor s učenicom. 'Uvjeravali smo je da nije učinila ništa loše', rekla je.

Osim toga, ravnateljica jamči da će postupati u skladu sa zakonima koji obvezuju javne škole u Sloveniji. Dodala je da rješavaju incident sukladno svojim ovlastima, a o događaju i mjerama izvijestila je i nadležno ministarstvo.

Iz Ministarstva obrazovanja to su potvrdili, najavivši i moguće sankcije, no teret odlučivanja o njima ipak prebacuju na školu: 'Što se tiče poduzimanja mjera protiv profesora, treba voditi računa o tome da je on zaposleni radnik, a škola se mora pridržavati Zakona o radu i načela čestitosti, uz posebnu osjetljivost nužnu radi zaštite neposredno uključene učenice.'

Iz ministarstva dodaju da su škola i svi njezini zaposlenici dužni voditi računa o vjerskoj slobodi i nepovredivosti svakog pojedinca te sprječavati diskriminaciju pojedinaca na temelju vjere, a ujedno učenicima omogućiti sigurno i poticajno okruženje za učenje.

Temu je komentirala i pedagoginja, ističući da je ravnateljicu izvijestila da je jedna od učenica počela nositi maramu 8. ožujka. 'E-mailom sam odmah obavijestila Sindikat prosvjetnih radnika, prema prethodno dobivenim uputama Uprave za srednje i više škole Ministarstva obrazovanja, da je nošenje marame u školi dozvoljeno', pojasnila je.

Pedagoginja ističe da je tom prilikom izvijestila učiteljski sindikat o člancima 14. i 41. Ustava Republike Slovenije i Zakonu o vjerskoj slobodi u toj državi. 'Rekla sam da je zabranjen svaki oblik diskriminacije na temelju vjerskih uvjerenja', dodaje pedagoginja.