HUMANITARNA AKCIJA PALČIĆI

Ina donirala 50 tisuća eura vrijedne aparate Rebru

  • Autor: Marko Čulić
  • Zadnja izmjena 30.05.2012 18:21
  • Objavljeno 30.05.2012 u 18:21
donacija Palcic gore

donacija Palcic gore

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Klinički bolnički centar Zagreb (Rebro) bogatiji je za dva aparata vrijedna više od 350 tisuća kuna, a oba su završila na Zavodu za neonatologiju i intenzivno liječenje Klinike za pedijatriju. Vrlo vrijednu opremu, koja će, prema riječima doktora s pedijatrijske klinike, spasiti čak 10 do 15 djece u idućih godinu dana, donirala je INA kroz projekt velike humanitarne akcije Palčić gore koju su organizirali roditelji okupljeni u Klub roditelja nedonoščadi Palčići

Ovo je druga donacija u sklopu humanitarke koja je također i pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, a prva je bila za Opću bolnicu u Dubrovniku, dok treća slijedi već 5. lipnja za bolnicu u Vukovaru.

Darovani aparati od presudnog su značaja kod novorođenčadi koja su pretrpjela oštećenje mozga uslijed manjka kisika, a do sada je scenarij za oko dvoje do troje djece na tisuću, koja bi pretrpjela ovakvu nevolju, bio prilično loš – od tvrdokorne epilepsije, sljepoće, gluhoće, cerebralne paralize pa do visoke stope smrtnih ishoda. Visoko predsjednikovo pokroviteljstvo, očito je urodilo plodom, pa se humanitarki pridružila i velika INA.

'Svjesni smo da ste bogati i zato nismo iznenađeni da ste se odazvali ovoj akciji', kroz šalu se Predstojnik klinike za pedijatriju Ivan Malčić obratio Tomislavu Thüru, izvršnom direktoru za Korporativne poslove Ine, ali mu se i zahvalio na ovoj hvalevrijednoj, ali i velikog novca vrijednoj donaciji.

'Sve češće susrećemo ovakve akcije,, ali one su najnormalnija stvar i u najbogatijim zemljama Europe i svijeta, pa nema razloga da tako ne bude i u Hrvatskoj. Ono što mi kao liječnici želimo, i ono što sami, financirani od države, možemo kupiti, uvijek je u raskoraku s mogućnostima i voljeli bismo vidjeti čak i svojevrsno natjecanje u donacijama od ovakvih gospodarskih subjekata kao što je INA', rekao je dobro raspoloženi Malčić.

'Prvi kontakti koje smo ostvarili bili su s doktorom Borisom Filipovićem-Grčićem i njegov entuzijazam, priznajem, zarazan kakav jest, prešao je i na nas te smo bez puno dvoumljenja odlučili sudjelovati u ovoj akciji koja spašava živote. Kao tvrtka koja je u mogućnosti i poziciji učiniti nešto plemenito, ali ujedno i korisno za Hrvatsku, osjećamo obavezu sudjelovati. Ovo nije prva donacija Ine, a sigurno neće biti posljednja', izjavio je predstavnik Ine Tomislav Thür.

Nakon obraćanja okupljenima, predsjednici Kluba roditelja nedonoščadi Palčići Željki Vučko potpisom je predao uređaje TecoTherm Neo i ICU Brain Monitor Nicolet One koji ostaju na Rebru kao veliko olakšanje roditeljima i djeci koje snađe problem oštećenja mozga pri rođenju.

Akciju prati i Grad Zagreb, a po njezinom završetku, 17. studenog, organizirat će veliki humanitarni koncert kojim se nadaju zaokružiti humanitarku i nabaviti sve aparate koji su na popisu Kluba roditelja Palčići, a koji su neophodni za sve potrebe nedonoščadi. Željka Vučko zaključila je konferenciju riječima zahvale svim prošlim sadašnjim i budućim donatorima, izjavivši da se nada da akcija, iako je određen datum do kojega će trajati, neće završiti prije nego se prikupe sredstva za nabavku svih planiranih aparata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi