VOJNA VJEŽBA

Immediate Response 19: Počinje izmještanje Multinacionalne bojne iz Hrvatske

01.06.2019 u 18:26

Bionic
Reading

U sklopu međunarodne vojne vježbe Immediate Response 19, kojom Hrvatska vojska obilježava 10. obljetnicu članstva Hrvatske u NATO-u, u subotu je započela završna faza vježbe tijekom koje će se provesti izmještanje Multinacionalne bojne kopnom do poligona u Mađarskoj gdje će uvježbavati prelazak državne granice te provesti zadaće osiguranja logističke baze u Kapošvaru, priopćeno je iz Ministarstva obrane (MORH).

Izmještanje Multinacionalne bojne kopnom od vojnog poligona Eugen Kvaternik na Slunju do poligona u Mađarskoj predviđeno je u nedjelju.

Prva od šest hodnih kolona Multinacionalne bojne s 566 pripadnika i 120 vozila iz devet savezničkih i partnerskih zemalja, od kojih je 218 pripadnika Hrvatske vojske, u pratnji Vojne policije, s vojnog poligona na Slunju krenut će prema Mađarskoj u 14 sati, a dolazak na granični prijelaz Goričan 2 predviđen je u 20 sati. Preostale kolone uputit će se također u nedjelju, a polazak pete i šeste kolone predviđen je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima.

  • +19
Slunj: Dan uvaženih gostiju u sklopu vojne vježbe Immediate Response 19 Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Povratak Multinacionalne Bojne iz Mađarske u Hrvatsku bit će u u utorak, a dolazak posljednje hodne kolone očekuje se u srijedu u ranim jutarnjim satima.

Zbog prolaska kolone Multinacionalne bojne očekuje se pojačan promet lokalnim prometnicama od Slunja do Karlovca te na autocestama A1 od Karlovca do Zagreba i A4 od Zagreba do graničnog prijelaza s Mađarskom Goričan 2.

Međunarodna vojna vježba Immediate Response 19 provodi se od 10. svibnja do 6. lipnja na teritoriju Hrvatske, Slovenije i Mađarske, a njome Hrvatska vojska obilježava 10. obljetnicu članstva Republike Hrvatske u NATO savezu.

Vježbu planira i usmjerava Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative, a usmjerena je na uvježbavanje mobilnosti snaga, procedure pri prelasku granica i poboljšanje interoperabilnosti među partnerskim zemljama.

Sudjeluje oko 1600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke. Hrvatskim oružanim snagama dodijeljeno je zapovjedništvo Multinacionalne bojne, što uključuje zapovjednika bojne i vodeća stožerna mjesta. Na čelu Multinacionalne bojne je pripadnik hrvatskih Oružanih snaga pukovnik Samir Mršić.