GODINU I POL IZA REŠETAKA

Imamu iz BiH zatvor zbog bluda nad djevojčicom

13.02.2009 u 18:05

Bionic
Reading

Rešad Omerhodžić, imam iz sela Gluhe Bukovice kod Travnika u središnjoj Bosni, proglašen je krivim za pedofiliju i u petak osuđen na godinu i pol dana zatvora. Općinski sud u Travniku proglasio je krivim imama Omerhodžića za kazneno djelo bluda počinjeno 2004. nad malodobnom N.T.

SARAJEVO - Tužbu protiv Omerhodžića podnijeli su članovi obitelji tada desetogodišnje djevojčice koja je kod imama Omerhodžića pohađala vjersku nastavu i koja je svjedočila kako je bila izvrgnuta seksualnom zlostavljanju.

"Alah mi je svjedok da nisam kriv i da nisam počinio djelo koje mi se stavlja na teret", izjavio je Omerhodžić nakon izricanja nepravomoćne presude.

Njegov odvjetnik Adil Lozo potvrdio je kako će se žaliti na presudu, ustvrdivši kako obrana nije imala dovoljno vremena da iznese sve dokaze koji bi potvrdili da su optužbe neutemeljene. Lozo je rekao i da je cijeli slučaj zapravo bio "suđenje muslimanima". "To je osuda muslimana i islama, a ja kao profesionalac želim dokazati tu činjenicu i najvjerojatnije ću je i dokazati", izjavio je Lozo.

Rijaset (poglavarstvo) Islamske zajednice u BiH suspendiralo je u petak imama Omerhodžića s dužnosti. "Islamska zajednica prihvaća presudu suda u Travniku", kazao je reis Mustafa Cerić na konferenciji za novinstvo u Sarajevu, dodavši kako će zbog toga biti primijenjena stegovna mjera suspenzije do pravomoćnosti presude.

Cerić je ustrajao u tome da je u Omerhodžićevu slučaju rječ isključivo o osobnoj odgovornosti te da je poziv imama častan i odgovoran.

Skandal s imamom Omerhodžićem, zbog kojeg su se otvoreno sukobili poglavarstvo Islamske zajednice i dio medija u BiH, reisa je Cerića naveo da ovaj put iskaže "žaljenje i suosjećanje" prema svima onima kojima je nanesena bol.

"Islamska je zajednica iz toga slučaja naučila vrijednu lekciju", kazao je Cerić.

Slučaj imama Omerhodžića duboko je podijelio zabačeno selo Gluhu Bukovicu na one koji ga brane i osuđuju. Omerhodžićeve pristaše tvrde kako njihov imam nije ni za što kriv te da mu se osvećuju obitelji djece koja nisu bila redovita na vjerskoj nastavi pa im je stoga i uskraćena potvrda koja bi im omogućila primanje materijalne potpore.