EKSKLUZIVNO

Imamo snimku: Ovako je počeo katastrofalni požar u okolici Splita

Bionic
Reading

Veliki požar, koji je zapovjednik protupožarne eskadrile Davor Turković nazvao 'majkom svih požara', krenuo je u noći s nedjelje na ponedjeljak iz Tugara. Nizozemski turist ustupio nam je snimku malog požara koji će za koji sat postati velika vatrena fronta duga 15 kilometara

Veliki požar koji je krenuo u noći s nedjelje na ponedjeljak iz Tugara između Splita i Omiša, a koji se tijekom ponedjeljka proširio do Splita, i dalje nije ugašen, ali je pod kontrolom.

U srijedu ujutro na terenu su protupožarne zrakoplovne snage s dva kanadera i rade na sanaciji požarišta.

A kako je zapravo sve krenulo? Pola sata poslije ponoći s nedjelje na ponedjeljak pojavila se vatra u mjestu Tugare između Splita i Omiša. U rano jutro u ponedjeljak početak požara snimio je nizozemski turist. No on se ubrzo, nošen jakom burom, proširio sjeverno prema mjestima Sitno Gornje i Sitno Donje na obroncima Mosora.

Autor: Čitatelj tportala

Potom se u ponedjeljak poslijepodne požar prebacio preko brda Perun te je vatra došla prema Podstrani. U isto vrijeme s Mosora se širila prema Žrnovnici te u ponedjeljak u večernjim satima došla do Splita.

  • +6
Spaljena zemlja na predjelu Srinjine - Tugare Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Veliki požar zahvatio je površinu od 4500 hektara. Izgorjelo je nekoliko kuća, a u gašenju je sudjelovao 751 domaći gasitelj sa 156 vozila, uz pomoć vatrogasnih snaga Dubrovačko-neretvanske, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Karlovačke i Varaždinske županije te Grada Zagreba i pripadnika Hrvatske vojske.

  • +26
Građani od požara brane svoje kuće u kvartu Kila Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barišin

O uzrocima katastrofalnog požara koji je u ponedjeljak i utorak poharao širu okolicu Splita službeno se još uvijek ne zna ništa: dio medija prenio je neslužbene informacije o 'iskrenju dalekovoda', što je službeno demantirao direktor Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) Miroslav Mesić.

Velik broj građana i dalje je uvjeren da je vatra namjerno zapaljena s početkom orkanske bure, koja je poprilično neuobičajeno mijenjala smjer, pa se iz treće ruke pojavljuju navodna svjedočanstva o piromanu.

Splitska policija zasad šuti, uz standardno objašnjenje da će se sve činjenice utvrditi očevidom.

Tportal je došao u posjed snimke turista iz Nizozemske, od subote smještenih upravo u selu Tugare - iz kojega je i krenula kompletna vatrena fronta koja je uskoro imala katastrofalne posljedice. Već drugi dan godišnjeg odmora i oni su bili prisiljeni na evakuaciju.

'Rano ujutro u brdu iznad sela izbila je prva vatra. Nije izgledalo dramatično, ali jest čudno: koliko smo vidjeli, ondje zbilja nema ničega osim šume', kazao je ovaj nizozemski turist za tportal.

'Već oko osam ili devet sati ujutro zabrinuli smo se jer je bilo očito da se požar munjevito spušta prema Tugarama, a vjetar je bivao sve jači, pa smo skupili djecu i spustili se prema Omišu', opisuje ovaj Nizozemac.

Snimka jest kratka, ali potvrđuje njegove riječi.