POTRAGA BEZ REZULTATA

'Imamo indicija da se zrakoplov srušio u Indijski ocean'

14.03.2014 u 08:28

RTL Autor: RTL
Bionic
Reading

Američke vlasti vjeruju da se nestali malezijski zrakoplov srušio u Indijski ocean. Zbog toga u potragu na to područje šalju ratni brod USS Kidd, javlja ABC. Dva izbora bliska istrazi otkrila su pak da su komunikacijski sateliti nakon nestanka zabilježili slabe signale zrakoplova, no da iz njih nisu mogli otkriti gdje je zrakoplov letio i gdje je nestao

Trebat će još 24 sata da ratni brod stigne na mjesto potrage, otkrio je televiziji ABC visoki dužnosnik Pentagona.

'Imamo indikacije da se zrakoplov srušio u Indijski ocean', rekao je taj dužnosnik.

Ova nova informacija dolazi samo nekoliko sati nakon što je Wall Street Journal objavio, pozivajući se na američke istražitelje, da je Boeing 777, za kojim se intenzivno traga, letio čak četiri sata nakon nestanka s radara.

Međutim tako nešto opovrgnuo je malezijski ministar prometa, kazavši da za takav zaključak nema dokaza.

I jedan neimenovani stručnjak za zrakoplovstvo kazao je CNN-u da nema tehničkih podataka koji bi mogli potvrditi tezu da je zrakoplov letio još četiri do pet sati nakon nestanka s radara.

Sateliti zabilježili signale nestalog zrakoplova

Komunikacijski sateliti zabilježili su slabe elektroničke signale zrakoplova Malaysia Airlinesa nakon što je nestao u subotu, ali ti signali nisu dali informacije o tome kuda je letio taj zrakoplov i gdje je nestao, rekla su u četvrtak dva izvora bliska istrazi.

Ti signali daju naznake da su sustavi zrakoplova koji ukazuju na kvarove bili uključeni i spremni za komunikaciju sa satelitima u slučaju potrebe, ali veza nije mogla biti uspostavljena jer zrakoplovna tvrtka nije bila pretplaćena na tu razinu usluge satelitskog operatora.

Sustav odašilje takve signale otprilike jednom na sat, kažu izvori, ali se ne zna koliko je signala poslao zrakoplov nakon što ga je zračna kontrola izgubila vezu s njim.

Potraga za zrakoplovom, u kojemu je bilo 239 putnika i članova posade, još uvijek nije urodila plodom.