KAMATNI TOBOGAN

Ima li kraja padu kamata na štednju?

05.06.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Unatoč dugoročnom padu kamatnih stopa na štednju, hrvatski štediše još uvijek na štednji u banci zarađuju više od većine stanovnika EU-a. S druge strane, nešto više kamatne stope od prosjeka plaćamo na stambene kredite, ali zato su nam povoljniji potrošački krediti i krediti po tekućem računu

Kamatne stope na štednju u hrvatskim bankama nastavile su padati i u ovoj godini. Prema posljednjim podacima HNB-a, stope na dugoročne depozite stanovništvu u eurima iznosile su u prosjeku 2,80 posto, a na kratkoročna oročenja iznosile su 1,95 posto.

Od 2012., kamatne stope na dugoročne depozite u eurima pale su ispod praga od četiri posto i od tada se kreću u okviru intervala eurozone. Više stope nude banke u Grčkoj i Sloveniji, a kamate u ostalim zemljama eurozone u pravilu su niže nego u Hrvatskoj.


I kamatne stope na kratkoročne depozite u eurima u Hrvatskoj su unutar intervala eurozone, ali su u prosjeku niže nego u ostalim zemljama, pokazuje analiza Hrvatske udruge banaka.

Analitičari očekuju nastavak pada kamatnih stopa na štedne uloge dok god potraje slaba potražnja za kreditima i visoka likvidnost banaka. Jedan od razloga slabljenja kamatnih stopa je i sve niža stopa inflacije, koja je posljednjih nekoliko mjeseci dobila negativan predznak. 

U usporedbi sa zemljama eurozone, Hrvatska relativno dobro stoji i kada je riječ o visini kamatnih stopa na kredite. Nešto više kamatne stope od prosjeka plaćamo na stambene kredite, ali zato su nam povoljniji potrošački krediti i krediti po tekućem računu (okvirni krediti).

Kamatna stopa na stambene kredite od 5,33 posto, koliko je u ožujku 2014. u prosjeku zabilježeno kod hrvatskih banaka, blizu je gornje granice intervala eurozone. Više stope bilježe banke u Portugalu, Sloveniji, Španjolskoj i Slovačkoj. U zemljama Srednje i Istočne Europe u EU-u koje nemaju euro, stope su niže u Češkoj, a više u Bugarskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj, pokazuje analiza HUB-a.

Prosječne kamatne stope na stambene kredite stanovništvu HUB

Kamatne stope na potrošačke kredite
u eurozoni kreću se od pet do 15 posto, a u Hrvatskoj su u ožujku iznosile u prosjeku 8,01 posto. Osjetno više stope bilježe banke u Estoniji, Slovačkoj i Španjolskoj, a kamate na potrošačke kredite u prosjeku su više i u zemljama Srednje i Istočne Europe u EU-u koje nemaju euro.

Kamatna stopa od 10,48 posto na kredite po tekućem računu, kolika je u ožujku 2014. u prosjeku zabilježena kod hrvatskih banaka, nalazi se otprilike na sredini intervala eurozone. Više stope bilježe banke u Estoniji i Irskoj. U zemljama Srednje i Istočne Europe u EU-u koje nemaju euro, samo banke u Latviji i Litvi nude ove kredite po povoljnijim kamatnim stopama nego u Hrvatskoj.