UDRUGAMA BRIGA ZA SIROMAŠNE

'Igre gladi' iz kuhinje Milanke Opačić

19.03.2015 u 09:54

Bionic
Reading

Krajem prošle godine hrvatska je javnost bila zaprepaštena činjenicom da u Hrvatskoj postoje gladna djeca, mališani kojima je školski obrok i jedini u danu. Ipak, ni za te školske obroke nemaju sve obitelji novca, stoga je ministrica socijalne politike Milanka Opačić odlučila ovih dana riješiti stvar izdvajanjem 24 milijuna kuna iz državne kase. Na prvi pogled odlična vijest, no postoji jedno veliko ali. Ministrica je pomoć takvoj djeci odlučila rješiti kroz civilno društvo, tj. udruge, a ne preko institucija

Poziv udrugama da prijave projekte vezane za osiguranje prehrane siromašne djece u školama i pomoći najsiromašnijim obiteljima za koje je Ministarstvo socijalne politike i mladih osiguralo 24 milijuna kuna, udruge okupljene u Platformu 112 nazvale su 'Igrama gladi ili kako će se djeca natjecati za školske obroke'.

Naime, 13. ožujka Ministarstvo je objavilo poziv za prijave projekata udruga usmjerenih na borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Na Poziv se mogu prijaviti udruge projektima usmjerenim na osiguravanje prehrane u školi djece iz socijalno ugroženih obitelji, a ukupno je raspoloživo 24 milijuna kuna.

Marina Brkić iz Koordinacija udruga za djecu kaže da se na ovakav način ne rješava problem gladne i siromašne djece, jer je Milanka Opačić ono što bi trebala biti briga države prebacila na udruge.
'Ne može se na taj način riješiti problem, ne mogu udruge preuzeti uloge institucija. To nije korjenito rješavanje problema nego prebacivanje odgovornosti. To je i skuplje', upozorava Brkić za tportal.


Mirela Blažanović, predsjednica udruge RODA naglašava da je usto velik problem i činjenica da nije cijela Hrvatska prekrivena udrugama i pitanje za koje područje mogu dobiti natječaj. 'Bila bi diskriminirana djeca ondje gdje udruge ne postoje. Ministrica pokušava problem gladne školske djece prebaciti na civilno društvo', objašnjava. Time se diskriminiraju zaostalija područja koja su i kritičnija nego razvijena i ondje ne postoji razvijen civilni sektor, ali postoje institucije.

'Ne znam kako su mislili kako će se to rasporediti; prilično je nemušto napravljen taj Poziv udrugama', kaže.  'Institucije moraju shvatiti da je školski obrok jedini koji će neka djeca dobiti u tom danu i unatoč subvencijama neki si i dalje to ne mogu priuštiti', zaključuje.

'Nije jasno kako će se spriječiti obilježavanje te djece selekcijom niti je jasno što će biti s onim sredinama gdje nema udruga koje mogu zadovoljiti natječajne propozicije. Netko ironičan mogao bi ovaj natječaj nazvati i 'Igrama gladi' jer će se, valjda, projekti natjecati i dobivati bodove prema nečijoj procjeni koja su i čija djeca gladnija i siromašnija te koje su udruge sposobnije nahraniti ih?!' upozoravaju iz Platforme 112.

Sporna im je i druga točka natječaja kojom se preko udruga želi nabavljati i dijeliti odjeću, obuću, školski pribor, opremu za nastavu tjelesno-zdravstvene kulture i drugih potrepština za djecu. Naglašavaju da je država dužna to činiti isključivo putem institucija sustava jer sva djeca u Hrvatskoj moraju imati jednake uvjete školovanja.

Podsjećaju da se na jednako loš način, putem sličnog natječaja, rješavalo i pitanje osobnih asistenata u nastavi te traže poništenje natječaja i žurnu izradu cjelovitog Programa subvencioniranja prehrane i materijalne podrške za socijalno ugroženu djecu školske dobi koji će se osloniti na sustav centara za socijalnu skrb, u koordinaciji sa školama.

Od Ministarstva socijalne politike i mladih tražili smo očitovanje, no do zaključenja teksta nismo ga dobili.