ŠKVERANI PRIJETE

'Idućeg tjedna izlazimo na ulice!'

22.11.2010 u 22:05

Bionic
Reading

Prosvjed upozorenja održat će se u utorak ujutro na ulazu u Brodosplit, a masovne demonstracije najavljuju se za idući tjedan. Hrvatskim pregovaračima poručeno je da se, ako u Bruxellesu ne dogovore ukidanje zabrane gradnje brodova, 'ne moraju ni vraćati u Hrvatsku'

Nakon što je sindikalistima postalo jasno da je najava o dolasku premijerke Jadranke Kosor u grad lažna, u splitskom škveru jutros je ponovno provrilo: za utorak ujutro sprema se prosvjed upozorenja, a za idući tjedan masovne demonstracije na Rivi

'Premijerka nas je izbjegla, jer nam očito nema što kazati', tvrdi povjerenik Sindikata metalaca Vedran Dragičević. Iz Vlade su tijekom dana poručili da se radi o nesporazumu, da Kosor nikada nije ni namjeravala put Splita, no sindikalisti su jasni – iz Zagreba su prošlih tjedana lagali.

'Sutra ćemo na ulazu u Brodosplit okupiti radnike i objasniti im situaciju, a idućeg tjedna na ulicu ćemo pozvati i radnike i građane', najavljuje predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić.

Zahtjevi su jasni: od Vlade se traži odgoda privatizacije, jer je po njima očito da samoborski 'DIV' ne ispunjava uvjete za kupnju splitskog brodogradilišta te odobravanje gradnje dvaju brodova za Tankersku plovidbu i triju kruzera u Brodogradilištu specijalnih objekata. U međuvremenu se, kažu, može obaviti restrukturiranje tvrtke. Pored toga, od hrvatskih pregovarača traži se da idućeg tjedna u Bruxellesu isposluju ukidanje zabrane gradnje novih brodova.

'Ako to ne naprave, bolje im je da se ni ne vraćaju u Hrvatsku', prijeti Šegvić. Tvrdi da nije točan podatak kako se u Europi ne subvencionira brodogradnja.

'Apsolutno sve države to rade, štite svoje interese čak i tako da trgovačke brodove lažno prikazuju kao vojne, a Hrvatskoj se brani raditi poslove koji su već osigurani.'

Sindikalisti najavljuju da će točan datum demonstracija na Rivi objaviti nakon što saznaju ishod pregovora u Bruxellesu, zakazanih za 29. i 30. studenoga.

'Naše akcije će biti sve radikalnije, u to možete biti sigurni', najavljuje Vedran Dragičević.