najavio anušić

Hrvatska krajem godine dobiva drugi obalni brod iz Brodosplita?

14.03.2024 u 12:14

Bionic
Reading

Ministar obrane Ivan Anušić pohvalio se da je danas potpisao izmjene ugovora s Brodosplitom te da će za devet mjeseci Hrvatska ratna mornarica dobiti još jedan obalni ophodni brod

'Za devet mjeseci MORH i Hrvatska ratna mornarica dobit će prvi od ukupno četiri obalna ophodna broda. Danas sam, uime MORH-a, potpisao izmjene i dopune ugovora s Brodogradilištem specijalnih objekata d.o.o. o dovršetku tog prvog broda. Gradnja i isporuka preostala tri broda regulirat će se naknadno novim ugovorom', napisao je Anušić na društvenoj mreži X (bivši Twitter).

Iako je Anušić u objavi napisao da će to biti prvi od četiri broda, riječ je zapravo o drugom od pet obalnih ophodnih brodova, s time da je prvi prototip. Taj brod pod imenom Omiš od 2018. uredno plovi hrvatskim i međunarodnim morem u sastavu Hrvatske ratne mornarice, obavlja svoje zadaće u traganju i spašavanju te sudjeluje u međunarodnim vježbama.

Podsjetimo, ugovor za pet brodova potpisan je s Brodosplitom još 2014., za mandata ministra obrane Ante Kotromanovića, a s izgradnjom se oteglo toliko da je za vrijeme Anušićeva prethodnika Marija Banožića izgledalo kao da četiri preostala broda nikad neće biti izgrađena. No sada se čini da se stvar ipak pomaknula s mrtve točke, a ostaje vidjeti hoće li prvi od preostala četiri broda biti isporučen do kraja ove godine.

  • +11
Obalni ophodni brod Omiš Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Tehnički podaci obalnih ophodnih brodova

Brodovi su dužine 43,16 i širine osam metara, a opremljeni su automatskim topovima kalibra 30 milimetara i dvjema strojnicama kalibra 12,7 milimetara te s četiri ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava. Imaju zaštitu od nuklearno-biološko-kemijskog djelovanja, krmenu rampu i diverzantsku brodicu duljine 7,7 metara. Kapacitet broda je 16 osoba, ostvaruje brzinu od 29 čvorova, a jednim ukrcajem goriva može oploviti tisuću milja pri brzini od 15 čvorova.

Ivan Anušić i Tomislav Debeljak potpisali ugovor za drugi obalni ophodni brod Izvor: MORH / Autor: Josip Kopi