od travnja

Iduće godine stiže Dječja kartica; moći će je koristiti svi roditelji, a evo što je jeftinije s njom

12.11.2019 u 07:19

Bionic
Reading

Od travnja iduće godine Vlada uvodi Dječju karticu. Njome će roditelji moći ostvariti razne popuste i pogodnosti. Kartica će biti u digitalnom izdanju, a na nju će pravo imati svi roditelji - neovisno o visini plaće ili broju djece

Nacionalni parkovi, muzeji, kazališta i željeznički prijevoz. Sve će to za obitelji s djecom biti jeftinije.

'Paralelno ćemo raditi na uključenju što većeg broja privatnih partnera, od trgovaca automobilima do pružatelja određenih usluga, dakle sve one benefite koje roditelji trebaju za svoju djecu', kazao je Ivica Bošnjak, državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, donosi Dnevnik Nove TV.

Iako pozdravlja najavljenu mjeru, demograf Stjepan Šterc sumnjičav je oko mogućnosti opipljive promjene u posljednjoj godini Vladina mandata.

'Sad je najava u nekakvoj budućoj varijanti i kad je najava, kad se još uvijek ne zna što zapravo roditelji mogu uz tu karticu kupiti i uz kakav popust - onda mi to zapravo više sliči na predizborno obećanje koje će se u nekakvoj doglednoj budućnosti ostvariti po jednom ili drugom modelu', objašnjava Šterc.

U Hrvatskoj je prema zadnjem popisu stanovništva najveći broj obitelji s jednim djetetom. Njih je više od 400 tisuća. Obitelji s dvoje djece gotovo je 320 tisuća. A najmanje je onih obitelji koje imaju troje ili više djece - njih je tek 112.380.

Dječja kartica bit će besplatna i dostupna putem sustava e-Građani u obliku mobilne aplikacije. Moći će je koristiti svi roditelji, neovisno o broju djece i visini primanja.