dodjela koncesije

IDS proziva: Tražimo kaznenu odgovornost Bassanesea zbog pogodovanja

25.07.2023 u 19:18

Bionic
Reading

Iz IDS-a su u utorak u Umagu pozvali državne institucije da pokrenu istragu protiv umaškog gradonačelnika Vilija Bassanesea (SDP) i utvrde njegovu kaznenu odgovornost u slučaju pogodovanja u dodjeli koncesije na pomorsko dobro

Nakon odluke Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o poništenju koncesijske dozvole za korištenje pomorskog dobra u Alberima u Savudriji, u IDS-u smatraju da je politički skandal i još jedna afera u režiji gradonačelnika Bassanesea "kap koja je prelila čašu".

"Postupak dodjele koncesije u samom početku krenuo je nezakonito, na što smo od prvog dana upozoravali i tražili jasne odgovore umjesto kojih smo dobivali samo omalovažavanja, uvrede i laži umaškog gradonačelnika", rekla je predsjednica umaškog IDS-a Anja Žužić na konferenciji za novinare.

Napomenula je i da se Bassanese koristio službenim stranicama Grada Umaga gdje je objavio "politički proglas" u kojem je naveo da su sve nadležne inspekcije potvrdile zakonito i transparentno postupanje Grada Umaga vezano za koncesiju, optuživši oporbu da manipulira građanima. "Odlukom Ministarstva jasno je kako je upravo Bassanese taj koji je lagao i manipulirao građanima Umaga", dodala je Žužić.

Ministarstvo mora provelo upravni nadzor nad radom Grada Umaga

Ministarstvo mora u petak je priopćilo da su u upravnom nadzoru nad radom Grada Umaga utvrđene brojne nepravilnosti i nezakonitosti u postupku donošenja odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru - Alberi, Savudrija (Umag) te je predloženo rješenje o poništenju odluke o davanju koncesije i raskidanje ugovora o koncesiji.

Po riječima IDS-ove saborske zastupnice Katarine Nemet, odluka o davanju koncesije na plaži Alberi donesena je bez propisanih kriterija, bez studije gospodarske opravdanosti i na području pomorskog dobra, s obzirom na to da isti nikad nije definiran, niti je predviđena gradnja na istom u prostornim planovima Grada Umaga čime se prekršio Zakon i Ustav. Postupak dodjele koncesije, navela je, pokrenuo je sam gradonačelnik, iako je dobro znao da za to nema zakonskih ovlasti.

"Koncesija za plažu Alberi u Savudriji dana je ni za što", ocijenili su iz IDS-a i dodali da je dana 'za bilo koju namjeru' iako je riječ o području od posebnog interesa Republike Hrvatske.

"Gradonačelnik koji je četiri mandata na vlasti, vrlo dobro zna koje su njegove ovlasti zbog čega ova afera jasno implicira samo jedno odnosno da je namjerno zaobišao zakon da bi pogodovao investitoru na štetu svih građana Grada Umaga i Sjeverne Istre", ocijenili su IDS-ovci.