NEPRIHVATLJIVE IZJAVE

IDS o Penavi: One koji su preživjeli horor zarobljava u začarani krug mržnje

28.10.2023 u 17:08

Bionic
Reading

IDS je reagirao u subotu na, kako su naveli, neprihvatljive izjave vukovarskog gradonačelnika Penave o obilježavanju Danu sjećanja 18. studenoga i da ne trebaju dolaziti svi koji imaju nešto protiv HOS-a, poručivši mu da bude lider koji će Vukovaru nuditi perspektivu, a ne netrpeljivost

Gradonačelnik Ivan Penava rekao je jučer da će ove godine Kolonu sjećanja u Vukovaru predvoditi pripadnici HOS-a i poručio "svima onima koji imaju nešto protiv HOS-a" da ne trebaju dolaziti na obilježavanje stradanja Vukovara u Domovinskom ratu

Iz IDS-a u reakciji ističu kako živimo u doba u kojem se svijet mijenja munjevitom brzinom, a samo u Hrvatskoj izgleda da je vrijeme stalo. "Uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, i ove se godine hrvatskoj javnosti nudi repriza lošeg i uvijek istog filma", dodaju.

IDS kaže kako Penavino otvoreno koketiranje s davno propalim i poraženim ideologijama te svjesno stvaranjem podjela u hrvatskom društvu, gura cijeli grad u slijepu ulicu, na putu netrpeljivosti, revanšizma i mržnje.

To je, smatraju u IDS-u, najgori mogući način da se odaje počast i pijetet poginulim hrvatskim braniteljima i svim žrtvama Domovinskog rata, a "Penava time zarobljava ljude koji su preživjeli horor velikosrpske agresije u začaranom krugu mržnje", dodaju.

Ništa ne ujedinjuje hrvatske građane više od Vukovara

Podsjetivši da je pred Hrvatskom super izborna godina, u IDS-u zaključuju da, kako se bliže izbori 2024., tako se i političari na razne načine pokušavaju približiti svojim biračima. No, kažu, neshvatljivo je kako Penava može od svog grada napraviti poligon za dijeljenje Hrvatske.

  • +33
Obilježavanje 32. godišnjice Bitke za Vukovar Izvor: Cropix / Autor: Nenad Opacak

"Ništa ne ujedinjuje hrvatske građane više od Vukovara. Za točno tri tjedna, 18. studenoga u svakom će mjestu u Hrvatskoj, ma koliko god mali on bio, ljudi spontano zapaliti svijeću i molitvom ili mislima prisjetiti se ogromne žrtve Vukovara i Škabrnje. Ako gradonačelnik Penava razumije koliko je ovaj trenutak emotivan za hrvatske građane, onda može razumjeti i koliko je neumjesno koristiti dignitet cijelog Domovinskog rata u predizborne svrhe", poručili su iz IDS-a.

Dodaju kako je na "Penavi odluka hoće li revitalizacijom propalih ideja nastaviti živjeti u prošlosti ili od Vukovara napraviti grad tolerancije i dijaloga".

IDS ga stoga poziva da bude drukčiji, da bude lider koji će Vukovaru, Baranji i cijeloj Slavoniji nuditi svjetlu perspektivu, a ne rat i nacionalizam.

Na Penavine izjave jučer su oštro reagirali i premijer Andrej Plenković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, niz oporbenih stranaka u Saboru, te kako je rekao ministar Medved, braniteljske udruge, među kojima i iz HOS-a.