DAN SJEĆANJA

HSU o Penavinom istupu: 'Jedinstvo hrvatskih branitelja nema alternative'

27.10.2023 u 23:37

Bionic
Reading

Iz Hrvatske stranke umirovljenika u petak su reagirali na istup vukovarskog gradonačelnika Penave o obilježavanju Danu sjećanja 18. studenoga, istaknuvši da je njegov scenarij obilježavanja tog Dana izazvao brojne negativne reakcije te da jedinstvo branitelja nema alternative

Ivan Penava je ranije danas najavio da će ove godine Kolonu sjećanja predvoditi pripadnici HOS-a i poručio 'svima onima koji imaju nešto protiv HOS-a' da ne trebaju dolaziti na obilježavanje stradanja Vukovara u Domovinskom ratu.

Predstavio je i plakat na kojim je velikim slovom istaknuto slovo U, u rečenici 'Vukovar, moj izbor i U dobru i u zlu', a na plakatu je i slika hrvatskog branitelja Jeana Michela Nicoliera, francuskog dragovoljca Domovinskog rata, ubijenog na Ovčari.

Referirajući na taj istup iz HSU i Foruma branitelja HSU-a večeras su priopćili da je 'današnje predstavljanje u Vukovaru scenarija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Škabrnje izazvalo brojne, nažalost negativne reakcije. Posebno u kontekstu prijetnje svima koji nemaju isto mišljenje kao i aktualni gradonačelnik Vukovara koji je predstavio i plakat povodom ovog događaja'.

'Stoga smo zbog velikog broja branitelja i umirovljenih visokih časnika Hrvatske vojske koji su članovi Hrvatske stranke umirovljenika, ponukani javno reagirati', navodi se u priopćenju Foruma branitelja Hrvatske stranke umirovljenika, kojim predsjeda umirovljeni brigadir Zvonimir Lulić.

Ivan Penava Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ocjenjuju da je ovakav istup jednog visoko pozicioniranog političara 'koji ima namjeru preuzeti vlast i na državnoj razini, vrlo opasan i štetan jer narušava jedinstvo među braniteljima i pučanstvom'. Iz HSU-a kažu  kako su svjesni da se 'ipak radi o jeftinom, politikantskom spinu' kojim Penava izlazi iz okvira svojih nadležnosti.

HSU i Forum branitelja daju punu potporu Vladi i ministarstvu branitelja koji su, kako ocjenjuju, 'taj događaj godinama uspješno organizirali, koordinirali i provodili pa nema razloga da tako ne bude i ove godine'.

'Ujedno izražavamo veliku zahvalnost svim braniteljima Vukovara i poseban pijetet svim žrtvama grada heroja, jer Vukovar je Hrvatska i nisu slučajno u Koloni sjećanja branitelji iz svih postrojba Hrvatske vojske', stoji u priopćenju HSU-a.