bijeli štrajk

Idete li kod obiteljskog liječnika, spremite se na dulje čekanje

26.06.2018 u 08:07

Bionic
Reading

Građani koji u utorak odu kod svog obiteljskog liječnika, možda će morati čekati dulje nego inače, a neki možda i neće doći na red, s obzirom da su obiteljski liječnici u bijelom štrajku

Kako su prethodno najavili, svakog će pacijenta, strogo po pravilima struke, obrađivati od 15 do 20 minuta, umjesto od tri do pet minuta koliko im je dosad bio prosjek. Tako će, umjesto dosadašnjih 80 - 120 pacijenata biti moguće pregledati samo njih 40-ak.

Hitne slučajeve primat će preko reda, kao i inače, kako građani ne bi bili zdravstveno ugroženi zbog njihovog bijelog štrajka.

Razlog za takav postupak obiteljskih liječnika je nezadovoljstvo prijedlogom Zakona o zdravstvenoj zaštiti, odnosno promjenama u odnosu na ono što se dogovaralo u javnoj raspravi.

Kako je nedavno za tportal objasnila predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Vikica Krolo, poništena su im dva najvažnija članka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja su tražili - da se ukine članak prema kojem postoji određeni postotak liječnika koji moraju raditi u domovima zdravlja te da ordinacije primarne zdravstvene skrbi, a tu osim liječnika obiteljske medicine spadaju stomatolozi, pedijatri i ginekolozi, mogu preuzeti drugi liječnici.

Obiteljski liječnici apeliraju na ministra zdravstva Milana Kujundžića i premijera Andreja Plenkovića da se zakon ne usvaja u ovakvom obliku, a svoje će nezadovoljstvo dodatno izraziti i prosvjedom u srijedu pred Banskim dvorima.

  • +40
Ministar zdravstva Milan Kujundžić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić