NOVE EKSHUMACIJE

Identificirano 14 ratnih stradalnika

17.10.2013 u 17:58

Bionic
Reading

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u četvrtak je u Zagrebu provedena identifikacija posmrtnih ostataka 14 osoba smrtno stradalih u razdoblju Domovinskog rata, priopćilo je Ministarstvo branitelja. Identifikaciji je prisustvovao Ivan Grujić, pomoćnik ministra na čelu Uprave za zatočene i nestale

Od 14 identificiranih osoba, posmrtni ostaci 6 osoba odnose se na razdoblje 1991./92. godine i ekshumirani su na području Zapadne Slavonije, dok se posmrtni ostaci 8 osoba odnose na 1995. godinu, odnosno akciju Oluja, a ekshumirane su na području Ličko-senjske, Šibensko-kninske i Sisačko–moslavačke županije.

Nakon današnje identifikacije posmrtnih ostataka, u Hrvatskoj se još uvijek traga za 1.684 osobe, od kojih je 953 nestalo 1991./92. godine i 731 osoba 1995. godine.

Ekshumacija posmrtnih ostataka u Mašičkoj Šagovini

U organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, od 15. do 17. listopada 2013. godine, obavljena je ekshumacija posmrtnih ostataka u Mašičkoj Šagovini na području Brodsko-posavske županije.

Na temelju prikupljenih saznanja o mogućim mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica iz razdoblja Domovinskog rata, od 15. do 17. listopada 2013. godine, Uprava za zatočene i nestale je, sukladno nadležnostima, obavila terenska istraživanja i ekshumaciju u Mašičkoj Šagovini. Uz predstavnike nadležnih tijela Republike Hrvatske, ekshumaciji su prisustvovali stručni promatrači Komisije Vlade Republike Srbije za nestala lica.

Prema preliminarnim nalazima pronađeni su posmrtni ostaci 19 osoba stradalih 1991. godine. Posmrtni ostaci dostaviti će se Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb, radi daljnje obrade, odnosno identifikacije.

Na području Brodsko–posavske županije do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 154 osobe stradale u Domovinskom ratu.