BORBENE PORUKE SA SABORA HDZ-A

'Idemo ih rasturiti da se 30 godina ne sastave'

17.06.2014 u 12:40

  • +16

Sabor HDZ-a u Lisinskom

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

Bionic
Reading

Nekoliko stotina HDZ-ovaca okupilo se u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog kako bi odradili još jedan opći Sabor, povodom 25. godišnjice osnivanja stranke. Na Saboru je trebala biti službeno predstavljena kandidatura Kolinde Grabar Kitarović, no HDZ je to odradio prije nekoliko dana, a sama predsjednička kandidatkinja danas nije stigla zbog obveza prema NATO-u. Stoga je danas u fokusu izlaganja svih govornika, pa i predsjednika Tomislava Karamarka zajedništvo i bodrenje članstva uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora

'Ja ću nastaviti istom taktikom. Neću raditi na svom PR-u i neću raditi na tome da budem zvijezda, ali ću raditi sve da stranka pobjeđuje i ostvari snove branitelja i doktrinu Franje Tuđmana', poručio je zatvarajući 16. Sabor HDZ-a predsjednik stranke Tomislav Karamarko.

Zahvalio je članstvu što su podržali njegov izvještaj o radu stranke između dva sabora. 'Bila je ovo jedna inventura dvogodišnjeg rada u koji smo svi ulazili s dolazom strepnje jer nismo znali u kojem smjeru će krenuti stranka nakon parlamentarnog poreza. Ali dragi prijatelji, spomenuto je jedinstvo i ja ću na kraju reći, jedinstvo koje smo počeli stvarati i koje u prvi plan stavlja interes domovine i svih koji žive u domovini. Ovo nije drugi nego drugačiji HDZ', poručio je Karamarko.

Spomenuo se opet konkurencije u SDP-u. 'Mi imamo posla s našim političkim protivnicima koji nisu prava socijaldemokracija. Ono što je njihovo vezivno tkivo je otklon od države i problematični odnos prema Domovinskom ratu i doktoru Tuđmanu. Oni kad dođu na vlast kao da prestaje Hrvatska. Kada dođu na vlast funkcioniraju u ideološkoj magli', rekao je Karamarko.

Svojim političkim protivnicima u SDP-u ponudio je i 'pomoć'. 'Desnica i ljevica u Europi vole svoju domovinu, u Hrvatskoj to nije slučaj. Moramo stvoriti Hrvatsku u kojoj je poželjna domoljubna autentična ljevica. Mi smo svoju katarzu prošli. Omogućimo SDP-u da i oni dožive katarzu, a to mogu samo u opoziciji', kazao je Karamarko.

Tomislav Karamarko možda nije previše trošio riječi na Kolindu Grabar Kitarović, no uvjereni u njen uspjeh bili su drugi stranački dužnosnici koji su ranije u raspravi pozvali na zajedništvo stranke i hrabrili članstvo na preuzimanje vlasti na sljedećim parlamentarnim izborima.

Pred kraj Sabora malobrojnom članstvu koje je ostalo u dvorani obratio se i kandidat za vukovarskog gradonačelnika Ivan Penava. 'Donosim pozdrave iz Vukovara, pobjedničkog Vukovara. Prekjučer na prijevremenim izborima ostvarili smo veliku pobjedu. Nakon više godina Vukovar vraćamo HDZ-u i ondje gdje pripada. Vukovarci su na izborima poručili da ne žele biti taocima Milanovićeve nesposobne vlade, koja se bez dijaloga poigrala našim emcijama kako bi skrenula pozornost s problema s Europom. Strasti su namjerno rasplamsavali. Umjesto da su pod krinkom mraka postavljali ploče bilo bi im bolje da su otvarali radna mjesta. Vukovarci su poručili da ne žele biti taocima duboko kompromitiranog aferama Željka sabe. Zbog njega su investitori zaobilzili Vukovar u širokom luku. Vukovar je zbog njih postao grad beznađa i zatvorenih radnih mjesta', poručio je Penava.

Šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić obećao je da će se nakon sljedećih lokalnih izbora HDZ-ova plava zastava zavijoriti i u Zagrebu. ni njegov govor nije mogao proći bez spominjanja Kolinda Grabar Kitarović. 'Zavladala je nervoza na Pantovčaku. Josipoviću podrhtava usnica što prije nije bio slučaj. Kad je predsjednik Karamarko objavio kandidaturu Kolinde Grabar Kitarović predsjednik Josipović, koji je prije govorio kako se Hrvatska zacrvenila i kako su lijepe partizanske kape, daje neprimjerene izjave o kandidatkinji. Predsjedniče, koji to još nećete biti dugo, Hrvatska je pcrvenjela od nesposobnosti vaših drugova iz SDP-a. Hrvatskoj nije potreban predsjednik koji će pričati o lijepim vremenima za Jugoslavije. Hrvatskoj treba predsjednica koji voli Hrvatsku i koja će držati ruku na srcu dok svira himna', kazao je Mikulić.

Strasti je podigao i šef ličkog HDZ-a Darko Milinović. 'Neka se čuje optimizam. Neka se čuje odbrojavanje Milanovićima i Jovanovićima. Još malo će potrajati dok ne dođu izbori', glasno je povikao Milinović, dodavši kako je 'Jovanović plakao kada se odvajao od petokrake'.

Osvrnuo se posebno i na vukovarske izbore uvjeren da će Ivan Penava biti novi gradonačelnik. 'HDZ će u Vukovaru braniti prava nacionalnih manjina, ali ne nauštrb većinskog hrvatskog naroda', kazao je Milinović.

I bivši ministar zdravstva spomenuo se Kolinde Grabar Kitarović. 'Vrijeme je za ženu na čelu Hrvatske! Poruka iz konzervativne Like, vrijeme je za Kolindu Grabar Kitarović', uzviknuo je Milinović.

Jedan od onih koji se spomenuo predsjedničke kandidatkinje bio je i jedan od utemeljitelja HDZ-a Đuro Perica. ''Hrvatski narod morao bi biti svjestan jedne Božje istine - Hrvatska je imenica ženskog roda, pa zašto onda suknja ne bi mogla voditi Hrvatsku', kazao je Perica pred članstvom okupljenom na Saboru HDZ-a.

Prije rasprave izvještaj o stanju stranke i radu između dva Sabora dao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

'Dok sam ja predsjednik stranke više se nitko neće koristiti strankom za osobno bogaćanje. Takvi su već otišli, a ako kod nekih postoje takve nakane najbolje je da sami odu iz HDZ-a. Nikada ne smijemo dopustiti da zbog pohlepe pojedinaca dospijemo na stup strama. Povijesna stranka poput HDZ-a ne zaslužuje takvo poniženje', kazao je na početku svog govora predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

U odlučnom govoru pred članstvom Karamarko se osvrnuo i na svoj početak na čelu stranke prije dvije godine.

'Prije dvije godine kada je izabrano novo vodstvo osjećale su se posljedice gubitaka izbora i kampanje za izbore koja u nekim trenucima nije bila korektna. Razina komunikacije unutar HDZ-a nije bila prihvatljiva i ja to nisam prihvatio. HDZ je bio na koljenima optrećen posljedicama koruptivnih afera. HDZ je prije dvije godine bio stranka bez ideologije, a za Tuđmana nije bilo mjesta u takvoj stranci. Često sam tada govorio kako je HDZ postao poput bljutave soli i to sam tako osjećao i razgovarao s članstvom i shvatio da članstvo tako osjeća. I ponovno kažem - korupcija i nepoštenje van, a poštenje, domoljublje natrag u HDZ', poručio je Karamarko.

Već na početku članstvu je čestitao 25. obljetnicu osnutka stranke. 'Ponosni smo jer smo HDZ-u vratili utemeljitelja Tuđmana. Ponosni smo jer vraćamo dug zajedništva i što smo širom otvorili vrata poštenim i domoljubnim mladim ljudima. To je rezultiralo da se vratila vjera birača u HDZ i onda smo Kukuriku koaliciju pobijedili 4 puta', rekao je Karamarko.

Uz sve to što se događalo, HDZ-u, rekao je Karamarko, nisu bili naklonjeni režimski novinari i režimske ankete.

'U HDZ-u nema prostora za sebičnost i kultove ličnosti. Nijedan pojedinac nije važniji od stranke, a nijedna stranka nije važnija od domovine. Pobijedit ćemo na predsjedničkim i parlamentarnim izborima kad god oni bili. Naši birači traže samo - budite pošteni, budite vrijedni i budite domoljubi. Ništa više. Zar je to puno? Nije, to je minimum', kazao je Karamarko i zaradio dugi pljesak.

Nije prošlo ni bez spominjanja Kukuriku Vlade. Prisjetio se tako Karamarko odustajanja od pokroviteljstva nad Bleiburgom, zdravstvenog odgoja, Lex Perkovića, dvojezičnih ploča. 'Nažalost pokazalo se brzo da Kurukiru koalicija osim ideologije ništa ne radi i da namjerno nameću podjele kako bi prikrili nerad i nezanje', kazao je Karamarko.

Taj nerad i nezanje aktualna je vlast, kaže predsjednik HDZ-a, pokazala na primjeru Pelješkog mosta i 'nepovoljnog razgraničenja' kod Neuma.

'Za nas država ne postoji radi stranka i političara. Želimo HDZ upotrijebiti kao sredstvo gospodarskog oporavka koje će svima omogućiti bolji život. Vratit ćemo povjerenje u državnu administraciju. Omogućit ćemo poduzetničku slobodu, ali i štititi siromašne. Nećemo mirno gledati kako pada standard građana. Naš plan je gospodarski rast.Snizit ćemo poreze i omogućiti poduzetnicima da ih plaćaju tek nakon što naplate vlastite račune. Oslobodit ćemo ih davanja za svako novo radno mjesto. Hrvatska mora biti zemlja sretnih ljudi, to je naša zadaća. Poticat ćemo reindustrijalizaciju, posvetiti pažnju energetici, u suradnji s inozemnim prijateljima pokrećemo projekt navodnjavanja i odvodnje, imperativ je da turizam troši domaće proizvode, poticat ćemo malo i srednje poduzetništvo, daljnju informatizacija i digitalizacija društva koja otvara prostor za investicije', pobrojao je Karamarko samo neke točke HDZ-ovog gospodarskog programa.

Iako je današnji Sabor bio predviđen za veliku objavu kandidature Kolinde Grabar Kitarović, Karamarko se na nju osvrnuo u samo nekoliko rečenica.

'Josipović brine o svom rejtingu koji mu je važniji od kreditnog rejtinga. Nije se usudio kritizirati Milanovića jer se boji da bi mu ovaj uskratio podršku. On će biti prvi predsjednik RH koji je trajao samo jedan mandat. Između ostalog i zbog toga što će ovaj put imati pravi HDZ-a na drugoj strani koji je istaknuo pobjedničkog kandidata, a to je Kolinda Grabar Kitarović', rekao je Karamarko, nakon čega je uslijedio dug pljesak.

'Osvojit ćemo vlast, ali to nije naš krajnji cilj. Naš krajni cilj je spas i preporod Hrvatske, a ne podjela fotelja i privilegija. Oni su imali obrnute prioritete', kazao je Karamarko.

U svom govoru Karamarko se osvrnuo i na status hrvatskog naroda u BiH, kazavši kako ga to 'zabrinjava. Zbog toga je HDZ, dodao je, aktivirao svoje europske partnere da pomognu da BiH bude bolje uređena zemlja.

Karamarko nije zaboravio ni na hrvatske iseljenike. 'Njima ćemo se posebno psovetiti ne samo kao ulagačima nego i kao mogućim povratnicima. Zbog pomoći koju su pružili domovini oni su naša obaveza i emocija', rekao je Karamarko

'Nitko ne sumnja, možda ću zvučati prepotentno, ali nitko ne sumnja da ćemo pobijediti i na predsjedničkim i na parlementarnim izborima. Hrvatska je ima pametne i inteligentne ljude. Vjerujem u takvu Hrvatsku i znamo da je takva naša domovina', zaključio je Karamarko.

Slavljenički skup HDZ-a prvo su pozdravili gosti - koalicijski partneri te predstavnici sestrinskih stranaka iz BIH. Predsjednik Zagorske demokratske stranke Stanko Belina izazvao je dug pljesak HDZ-ovaca kada je rekao kako je 'uvjeren da će Kolinda Grabar Kitarović biti nova predsjednica'.

Međutim, najjviše je strasti članove glavne oporbene stranke rasplamsao predsjednik Bloka umirovljenici zajedno Milivoj Špika. 'Uz koalicijske partnere i Kolindu idemo na predsjedničke izbore, a onda i kasnije na parlemantarne. Idemo ih rasturiti da se 30 godina ne sastave', kazao je Špika.

Na početku je ispričao i malu šalu kako je dolazeći na skup ispred središnjice HDZ-a vidio Dragu Prgometa i Davora Ivu Stiera kako stopiraju. Ponudio im je da ih poveze, no oni su to odbili. Kazao im je: 'ma što ćete stopirati', a oni su mu odgovorili 'ne stopiramo, nego lajkamo facebook stranicu'.

Gotovo svi govori gostiju bili su u znaku podrške Kolindi Grabar Kitarović, pa se na njenu kandidaturu osvrnuo i tajnik HSP AS Pero Čorić. 'Došlo je vrijeme da Kolinda smijeni onu kuhanu pileću nogicu s Pantovčaka', rekao je Čorić.

Osim visokih dužnosnika HDZ-a i saborskih zastupnika te stranke, Opći Sabor HDZ-a uveličali su i gosti - predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž, predsjednik HSS-a Branko Hrg, predsjednik Bloka umirovljenici zajedno Milivoj Špika, glavni tajnik HSP-a AS Pero Čorić, predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt, potpredsjednik HSLS-a Dario Hrebak, predstavnici sindikata i braniteljskih udruga.