JOŠ SAMO DA DRŽAVA REAGIRA

IBM odnedavno ima svoje djelatnike u Varaždinu! Čime su osvojili IT diva?

16.05.2016 u 16:00

Bionic
Reading

IBM, više od sto godina stara američka multinacionalna kompanija koja je desetljećima sinonim za računalnu tehnologiju koju razvija više stotina tisuća njezinih zaposlenika u SAD-u i drugim zemljama, odnedavno svoje djelatnike ima i u Varaždinu. Oni, doduše, ne rade izravno u IBM-u, već u hrvatskoj podružnici tvrtke ecx.io koju je ove godine kupila tvrtka IBM Interactive Experience Group, čime je ecx.io sa svojim zaposlenicima u Njemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji i Hrvatskoj postao dio IBM-ove grupacije, odnosno kompanije

Tvrtka ecx.io, kako doznajemo od Marija Horvata iz ecx.io Hrvatska, klijentima nudi široku lepezu usluga, od analize tržišta i savjetodavnih usluga, do pripreme marketinških kampanja, razvoja internetskih aplikacija poput CMS-a i e-trgovine koje povezuje sa sustavima poput SAP i dr.

'Da bi se uistinu dobro predstavili na Internetu, nužno je prvo znati što želite i kuda želite ići. Dakle, vidjeti gdje ste i odrediti strategiju za dalje. Tek nakon toga ide razvoj samih web stranica koje se mogu nadopunjavati raznim sadržajima, kao što je e trgovina, ili se razvijati u smjeru B2B tako da o asortimanu ponude, primjerice, trgovačkog lanca na njegovim internetskim stranicama brigu vode sami dobavljači koji tu stavljaju svoje proizvode, čime se bitno skraćuje vrijeme potrebno za njihovo ažuriranje', napominje Dejan Novak iz tvrtke ecx.io Hrvatska.

Među klijentima ecx.io su, kako naglašava, RedBull, Austrian Airline, Alnatura, Spar, Palmers, Grawe i slične velike kompanije, dok bi iz Hrvatske mogle doći u obzir tek one najveće jer se radi o vrlo zahtjevnim rješenjima.

'I nakon kupnje IBM-a, ecx.io će i dalje poslovati kao samostalni poslovni subjekt i pod svojom narančastom bojom, što je novost i za njegovog novog vlasnika poznatog po karakterističnim plavo-bijelim prugama koje su njegov zaštitni znak poznat u svijetu', upozorava Novak.

Hrvatski ecx.io je zapravo bivše informatičko čakovečko poduzeće Inter Media koje je osnovano još 1998. godine. Među njegovim partnerima s vremenom se izdvojio ecx.io, njemačko-austrijska digitalna agencija koja se fokusira na digitalni marketing i e-trgovinu, odnosno aplikacije namijenjene za internet.

'Nakon godina uspješne suradnje lani smo dogovorili i vlasničko povezivanje', tako da su dotadašnji vlasnici Inter Medije svoje udjele prodali tvrtki ecx.io koja je zadržala sve dotadašnje zaposlenike te još zaposlila nove, veli Novak.

Od desetak zaposlenika, ecx.io Hrvatska je vrlo brzo došao na više od dvadeset, pa je potražila nove prostore u Varaždinu, a već idućeg mjeseca očekuje se daljnji rast broj zaposlenih jer se otvara i ured u Zagrebu. Odabir Varaždina nije bio slučajan jer osim što je tu najstariji informatički fakultet u Hrvatskoj, bilo je i drugih razloga. Naime, kako je prilikom nedavnog otvaranja novih prostora rekao jedan od osnivača i tehnički direktor tvrtke ecx.io Helmut Nachbauer, tu postoji zanimljivo poslovno i životno okruženje s mnogo razvojnih stručnjaka (developera) i dinamičnom scenom tvrtaka u razvoju (start-up) koja se najviše razvila u i oko Tehnološkog parka Varaždin te čini idealno mjesto za razvoj digitalnih usluga.

Naravno, kada u gradu imate visokoškolsku ustanovu kao što je Fakultet organizacije i informatike, onda računate da ćete lakše doći do zaposlenika koji će razvijati aplikacije za naše klijente, veli Horvat.
Stoga im je posebno drago što je otvorenju njihovih novih prostora bio nazočan i dekan FOI-a dr. sci. Neven Vrček koji je pohvalio njihove planove, ali i obećao da će nastojati zadovoljiti potražnje za dobrim IT kadrovima kojih nedostaje ne samo zbog nedovoljnog broja onih koji završe takva usmjerenja nego i njihova odlaska u inozemstvo.


'Tu je ključna država koja treba napraviti iskorak prema toj našoj industriji', upozorava Novak.

Da država uistinu može biti presudna za ulaganja u informatici, govori i nedavni slovenski slučaj. Naime, nakon pregovora sa slovenskom vladom o otvaranju europskog pozivnog centra u Mariboru sa 50 do 1.000 zaposlenika, IBM je od toga odustao vjerojatno zbog poreznih opterećenja jer je slovenska vlada izjavila da porezne obveze ne mogu biti predmet parcijalnih dogovora. S obzirom na takvo objašnjenje, uistinu je čudno da se kao opcija za pozivni centar IBM-a za podršku pojavila - Hrvatska.

'Zbog poreznih olakšica koje nudi informatičkim tvrtkama, kao što su niži doprinosi na plaće, Rumunjska je postala meka informatičke industrije. Stoga i IBM većinu razvoja u Europi ima u toj zemlji. U tamošnjem razvojnom centru radi dvije tisuće ljudi, što je posljedica i dobrih kadrova jer su Rumunji tradicionalno dobi u matematici koja se forsirala ranije. I u Hrvatskoj, doduše, imamo dobrih kadrova, ali oni odlaze ili najavljuju odlazak te osnivaju vani poduzeća upravo zbog povoljnijeg poslovnog okruženja. Mi se nadamo da će, usprkos većih poreznim opterećenjima, ecx.io Hrvatska biti dovoljno izazovna za ostanak naših IT stručnjaka jer radimo na platformama kao što su SAP Hybris i Adobe Experience Manager, i to za svjetski poznate klijente', naglašava Novak koji napominje da je najava ukidanja porezne stope od 40 posto korak u pravom smjeru, ako se uistinu dogodi.