POVEĆANJE DOPRINOSA

IAEA traži još novca za praćenje provedbe sporazuma s Iranom

25.08.2015 u 20:11

Bionic
Reading

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila je u utorak da će idući mjesec ostati bez novca za praćenje provedbe sporazuma s Iranom i zatražila je od država članica da joj povećaju sredstva kako bi mogla nastaviti s radom u toj zemlji, što će stajati 10 milijuna dolara na godinu. Također, IAEA je objavila da je primila mnogo informacija od Irana ovaj mjesec

Glavni direktor IAEA-e Yukiya Amano rekao je da je zatražio od država članica da povećaju svoje doprinose kako bi agencija mogla nastaviti s radom.

Troškovi IAEA-inih aktivnosti u Iranu do sada su se pokrivali izvanproračunskim doprinosima država članica.

No 800.000 eura koliko agencija dobiva svaki mjeseci za provjeru poštivanja postojećih sporazuma s Iranom bit će potrošeno do kraja idućeg mjeseca.

IAEA će trebati dodatnih 160.000 eura na mjesec do pune provedbe novog sveobuhvatnog sporazuma s Iranom, što se očekuje u prvoj polovici iduće godine. Kada sporazum stupi na snagu, agencija će trebati 9,2 milijuna eura na godinu kako bi mogla provjeriti poštuje li ga se.

Slijedom Amanovog zahtjeva, SAD, najveći donator, obećao je da će osigurati da agencija ima dovoljno novca za rad u Iranu.

IAEA primila mnogo informacija od Irana ovaj mjesec

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je u utorak da je dobila značajnu količinu informacija od Irana kojima ta zemlja želi uvjeriti međunarodnu zajednicu da njezin dosadašnji nuklearni program nije imao vojne elemente, no još ne može reći ima li u tome nečega novoga.

Glavni ravnatelj IAEA-e Yukiya Amano rekao je novinarima da je agencija dobila 'značajnu količinu' informacija od Irana 15. kolovoza.

'U ovom trenutku još je prerano reći ima li novih informacija ili ne ... Sada to analiziramo', rekao je i dodao: 'Moglo bi biti čak obmanjujuće kako bi se dala djelomična ocjena.'