ZAJEDNIČKA IZJAVA

IAEA: Iran će ponovno instalirati uklonjenu opremu za nagledanje

04.03.2023 u 22:56

Bionic
Reading

Iran je dao sveobuhvatna jamstva UN-ovu nadzornom tijelu za nuklearnu energiju da će konačno pomoći u dugotrajnoj istrazi o česticama uranija pronađenim na neprijavljenim lokacijama i čak ponovno instalirati uklonjenu opremu za nagledanje, objavilo je nadzorno tijelo u subotu

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Iran izdali su zajedničku izjavu po povratku šefa IAEA-e Rafaela Grossija s putovanja u Teheran, samo dva dana prije tromjesečnog sastanka Odbora guvernera agencije.

U izjavi je bilo malo detalja, ali mogućnost značajnog poboljšanja odnosa između IAEA-a i Teherana vjerojatno će spriječiti pritisak Zapada da se donese još jedna rezolucija kojom se Iranu nalaže suradnja, rekli su diplomati. Iran je, međutim, i ranije davao slična obećanja od kojih se na kraju ostvarilo malo ili ništa.

"Iran je izrazio svoju spremnost ... pružiti dodatne informacije i pristup kako bi se riješila neriješena pitanja zaštitnih mjera", stoji u zajedničkoj izjavi. U povjerljivom izvješću IAEA-e državama članicama u koje je Reuters imao uvid stoji da se Grossi "raduje ... brzoj i potpunoj provedbi zajedničke izjave".

Iran bi trebao omogućiti pristup informacijama, lokacijama i ljudima, rekao je Grossi na tiskovnoj konferenciji u bečkoj zračnoj luci ubrzo nakon slijetanja, sugerirajući veliko poboljšanje nakon godina iranskog ometanja.

Iran će također dopustiti ponovnu instalaciju dodatne opreme za nadgledanje koja je bila postavljena prema nuklearnom sporazumu iz 2015., ali je potom uklonjena prošle godine.

Naknadni razgovori u Iranu između IAEA-e i iranskih dužnosnika s ciljem dogovora o detaljima dogodit će se "vrlo, vrlo brzo", rekao je Grossi.

Upitan hoće li sva ta oprema za nadzor biti ponovno postavljena, Grossi je odgovorio "da". Međutim, na pitanje gdje će biti ponovno postavljena, rekao je samo da će to biti na više lokacija.