PROMJENE KAZNENOG ZAKONA

'I u Europi se za klevetu ide u zatvor'

17.01.2011 u 15:59

Bionic
Reading

Sramoćenje kao novo kazneno djelo protiv časti i ugleda te povratak mogućnosti zatvorskog kažnjavanja zbog klevete, što je izazvalo nezadovoljstvo novinarske struke, neke su od novosti u nacrtu prijedloga kaznenog zakona (KZ), predstavljena danas na okruglom stolu ministarstva pravosuđa

Novo kazneno djelo sramoćenje kažnjavalo bi se novčano, a za klevetu, koja se dosad kažnjavala samo novčano, vratila bi se mogućnost kazne zatvora do godine dana.

Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Zdenko Duka kazao je da će se novinarska struka boriti da se ne mijenja dio zakona o povredi ugleda i česti te za dekriminalizaciju tih djela. Dodao je da u proteklih 20 godina nitko nije otišao u zatvor zbog klevete i upitao se zašto se baš sada vraća ta mogućnost kad se sve češće piše o kriminalu.

Izrazio je bojazan da će novinari biti novčano kažnjavani zbog sramoćenja čak i ako napišu istinu o nečijem osobnom i obiteljskom životu ako sud ocijeni da to nije bilo u javnom interesu.

'Ovo nije za nas pitanje ograničenja novinarskih sloboda, nego će to prerasti i u političko pitanje', ustvrdio je Duka.

Voditeljica radne skupine Ksenija Turković rekla je da je radna skupina lišena ikakva političkog utjecaja i da je u svim europskim zemljama za klevetu predviđena zatvorska kazna.

Nacrtom novog zakona, smatra Turković, novinari se dovode u povoljniji položaj, jer se prijedlogom zakona kazneno djelo kleveta razlikuje od sramoćenja za koje se okrivljenik neće kažnjavati ako dokaže istinitost činjeničnih tvrdnja koje je prenosio ili postojanje opravdana razloga zbog kojeg je postupajući u dobroj vjeri povjerovao u njihovu istinitost.

Nacrtom je predviđeno i da se novčana kazna za klevetu smanjuje sa 360 na 180 dnevnih dohodaka.

Radna skupina zaključila je da je čast i ugled vrijedno ustavno pravo i da ga treba kao i ostala prava štititi kaznenim zakonom, kazala je Turković.

Sudac Vrhovnog sada Marin Mrčela ustvrdio je da prijedlog ne ugrožava pravo na slobodu izražavanja, a da dovoljno štiti čast i ugled.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da je Kazneni zakon od 1997, kad je donesen, doživio 11 izmjena i dopuna te da više nije primjeren.