krenule isplate

I to smo dočekali: Europska unija stisnula avio kompanije da putnicima vrate novac za letove koji su zbog pandemije otkazani

30.09.2021 u 21:41

Bionic
Reading

Više europskih aviokompanija u četvrtak je pristalo isplatiti novčane naknade putnicima čiji su letovi tijekom pandemije covida-19 bili otkazani, uz obećanje da će ubuduće bolje informirati putnike o njihovim pravima

Nakon razgovora s Europskom komisijom, 16 zračnih prijevoznika je pristalo isplatiti novčane zaostatke vezane uz odšetne zahtjeve, a također su se obvezale da će bolje informirati putnike u slučajevima kašnjenja i otkazivanja leta te da će nuditi vaučere samo ako to žele putnici.

"Na početku pandemije, neke su kompanije putnicima nametale vaučere, kršeći pravila EU-a o zaštiti potrošača. To je bilo neprihvatljivo", rekao je europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Među 16 kompanija su, između ostalih, Air France-KLM, British Airways, Easyjet, Lufthansa, Ryanair, TAO i Wizz Air.

Monique Goyens, glavna direktorica Europske udruge potrošača CEUC ističe da su aviokompanije masovno kršile europske zakone o pravima potrošača, zbog čega je u srpnju 2020. podignuta i tužba.

"Vrijeme je da zrakoplovne tvrtke promijene svoje ponašanje (...) brojni potrošači diljem Europe još uvijek čekaju na povrat novca zbog letova otkazanih tijekom prvih lockdowna 2020.", rekla je Goyens.

Krajem lipnja je Europski revizorski sud (ECA) utvrdio da su zrakoplovne tvrtke redovito tijekom pandemije koronavirusa kršile prava putnika iz Europske unije.

Iako su zakonski dužni putnicima isplatiti novčanu naknadu za otkazane letove, mnogi su ih avioprijevoznici prisiljavali da umjesto toga prihvate vaučere, objavila je glavna revizorica Annemie Turtelboom, dodavši da ih je iznenadilo da su se vlade EU-a pomirile s takvom situacijom.

"Još gore, dale su svoj blagoslov (takvoj praksi), čak i ako je to značilo kršenje europskih zakona", rekla je tada Turtleboom.

Prijevoznici su pak u koronakrizi dobili milijarde eura državne pomoći, a zemlje EU-a potrošile su ukupno 35 milijardi eura na potporu zrakoplovnim kompanijama.

Nakon što su vlade zatvorile granice u gotovo cijelom EU, zatvoreno je i oko 7000 zrakoplovnih linija u mreži europskih zračnih luka. Otkazano je 70 posto letova, a time i putovanja desetaka milijuna putnika u 12 mjeseci zaključno s ožujkom ove godine.