vrEMENSKA PROGNOZA

I subota stabilna te danju za listopad ugodno topla; magla može 'spustiti' i one manje osjetljive

15.10.2022 u 07:58

Bionic
Reading

U unutrašnjosti ujutro i prijepodne danas mjestimična magla i niski oblaci, potom djelomice sunčano. Na Jadranu pretežno sunčano, na sjevernom dijelu povremeno i uz umjerenu naoblaku. Vjetar uglavnom slab, na istoku do umjeren jugoistočni, a duž obale ujutro ponegdje burin. Najviša dnevna temperatura na kopnu većinom od 17 do 21, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 21 do 25 °C

'I za vikend se nastavlja stabilno vrijeme, biometeorološko povoljno, na Jadranu i pretežno sunčano, povremeno čak i vedro te ugodno toplo, uz popodnevnu temperaturu zraka i višu od 20 °C. I pritom mirno ili uz ponegdje umjeren sjeverozapadnjak i buru, pa je na moru ujutro mjestimice moguća kratkotrajna magla, osobito u prvoj polovini idućeg tjedna. Još maglovitija jutra u većini unutrašnjosti, gdje će također biti sunčanije i toplije nego prošlih dana, osim u područjima gdje će se magla dulje zadržati. Vjerojatnost za više oblaka te lokalno malo kiše raste od četvrtka', sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Istočna Hrvatska

Djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom češćom u Podravini. Ujutro uz rijeke lokalno magla, osobito u Posavini. Vjetar ujutro slab, danju umjeren jugoistočni, najizraženiji u Podunavlju. Najniža temperatura oko 7, a najviša dnevna od 19 do 21 °C.

Središnja Hrvatska

U prvom dijelu dana umjereno do pretežno oblačno, mjestimice ujutro magla koja se može lokalno i dulje zadržati. Od sredine dana postupno razvedravanje, popodne bar djelomice, ponegdje već i pretežno sunčano. Vjetar slab. Najniža temperatura od 6 do 10, najviša između 17 i 20 °C.

Gorski kotar i Lika

Djelomice sunčano, osobito u drugom dijelu dana. Prijepodne niski oblaci i mjestimična magla koja bi se mogla dulje zadržati u Kotlinama Gorskog kotara. Vjetar će uglavnom izostati. Ujutro svježe, najniža temperatura između 4 i 9, danju razmjerno toplo najvišom temperaturom između 16 i 19 °C.

  • +3
Na gradskim plažama u Zadru mnogi još uvijek uživaju u kupanju i sunčanju Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

Istra

Pretežno sunčano uz malu do umjerenu naoblaku, tijekom jutra u unutrašnjosti Istre mjestimice magla i sumaglica. Ujutro slab burin i istočnjak, potom uglavnom slab južni vjetar. More će biti mirno ili malo valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između 11 i 16, u unutrašnjost Istre između 7 i 11 °C. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 20 i 24 °C.

Sjeverni Jadran

Djelomice sunčano. Prijepodne prolazno može biti i povećane naoblake, a u unutrašnjosti Istre i kratkotrajne magle. Vjetar najčešće slab. Ujutro ponegdje podno Velebita burin, popodne na otvorenom moru slab do južni i jugozapadni vjetar. Najniža temperatura uglavnom između 11 i 16, u unutrašnjosti Istre od 5 do 10 °C. Danju razmjerno toplo uz najvišu temperaturu između 21 i 24 °C.

  • +3
Vremenska prognoza Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Dalmacija

Pretežno vedro. Ujutro u unutrašnjosti još ponegdje s umjerenom naoblakom a moguće i kratkotrajnom maglom ili sumaglicom. Vjetar često slab, ujutro duž duž obale ponegdje burin, popodne slab i umjeren vjetar s mora te sjeverozapadnjak na otocima. Minimalna temperatura u unutrašnjosti od do 11, na obali i otocima od 13 do 16 °C. Najviša dnevna od 21 do 24 °C.

I dalje stabilno

'I idući dani u unutrašnjosti stabilni, danju još malo toplije, a jutra razmjerno svježa. Prevladavat će sunčano, no ujutro će magla ponegdje znatno smanjivati vidljivost, a lokalno se može zadržati i do sredine dana - stoga oprezno u prometu. Umjerenog vjetra, na Jadranu će biti uglavnom prema otvorenom moru, uz obalu pak većinom mirno, stoga je i ujutro također moguća kratkotrajna magla. A vrijeme tipično za bablje ljeto - sunčano i toplo', prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike će biti uglavnom povoljne u cijeloj zemlji. Ipak, u jutarnjim satima po nizinama i kotlinama unutrašnjosti, magla bi mogla uzrokovati manje tegobe kroničnim plućnim i srčanim bolesnicima i negativno djelovati na raspoloženje i kod manje osjetljivih ljudi. Veći dio dana, a na Jadranu cijeli dan, bit će sunčan i ugodan za boravak na otvorenom.