NISKI PRIRODNI PRIRAST

I Srbija ima problem s demografijom

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 03.12.2017 19:04
  • Objavljeno 03.12.2017 u 19:04
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U Srbiji je prošle godine rođeno najmanje beba od Prvog svjetskog rata do danas, a tijekom 2017. pozitivan prirodni priraštaj imalo je samo pet od ukupno 169 općina u Srbiji, objavio je portal BizLife.

Uz činjenicu da je u Srbiji 2016. rođeno najmanje beba od početka 20. stoljeća – svega 64.374 - ni procjene nisu optimistične jer demografi predviđaju da će se kriza rađanja nastaviti, a pa čak i intenzivirati. Svoje sumorne procjene demografi temelje na činjenici da se nastavljaju intenzivne migracije mladih, od kojih se očekuje da popravljaju natalitetnu statistiku nacije. Te procjene potrijepljuje i činjenica da sve veći broj mladih bračnih parova odgađa roditeljstvo ili ostaje samo na jednom djetetu, dok je broj pobačaja i dalje veoma zabrinjavajući, navodi BizLife pozivajući se na podatke Odbora za humanu reprodukciju Srpske akademije znanosti i umjetnosti.

Mirjana Rašević, ravnateljica Centra  za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka u Beogradu, ocijenila je da depopulacija nije samo realnost već i "neposredna budućnost Srbije" jer će sredinom ovog stoljeća biti zemlja s malobrojnijom i starijom populacijom nego što je danas. "Na osnovu rezultata različitih istraživanja možemo prognozirati da će se kriza rađanja u Srbiji ne samo nastaviti, već i produbiti u vremenu koje dolazi. Zbog toga je neophodno poboljšanje općih društvenih uvjeta i snažan politički odgovor u cilju poticanja rađanja", sugerirala je Rašević.

Ona je naglasila kako komparativne analize s europskim zemljama pokazuju da "snažan financijski poticaj za rađanje djece u Srbiji nije dovoljno efikasan". Premda je Vlada Srbije još u siječnju 2008. godine usvojila Strategiju poticanja rađanja, taj dokument je uglavnom ostao "mrtvo slovo na papiru" jer je donijet u vrijeme kada je svjetska ekonomska kriza poremetila mnoge planove. Stoga stručnjaci savjetuju da Vijeće za populacionu politiku Vlade Srbije napravii reviziju aktualne strategije. Alarmatni podaci o depopulaciji u Srbiji čuli su se i na nedavnom forumu Ekonomskog instituta Hrana za Europu kad je upozoreno da se broj stanovnika smanjuje u čak 86 posto srpskih sela, te da je oko 1.200 sela u procesu nestajanja, a ona teritorijalno obuhvaćaju površinu jednaku Kosovu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!