RESTRIKCIJE IZ MOSKVE

I Rusi zabranjuju pušenje

20.02.2013 u 14:49

Bionic
Reading

Gornji dom ruskog parlamenta, Vijeće Federacije, odobrio je u srijedu prijedlog zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima, javljaju ruski mediji

Prijedlog zakona usvojen je sa 125 glasova za, četiri protiv i šest suzdržanih. Zabrana pušenja na javnim mjestima stupit će na snagu 1. lipnja. Državna Duma, donji dom ruskog parlamenta, usvojio je taj prijedlog zakona u trećem i završnom čitanju 12. veljače.

Njime se uvodi zabrana pušenja na javnim mjestima, među kojima su vladine zgrade, zdravstvene, obrazovne i kulturne ustanove, stadioni i javni prijevoz.

Dodatne restrikcije predložene 11. siječnja, koje uključuju zabranu takozvane pušačke zone na radnom mjestu, nisu u sastavu konačne verzije prijedloga zakona.

Ovim zakonom također se u potpunosti zabranjuje reklamiranje duhana kao i izlaganje duhanskih proizvoda u trgovinama.

Neke od odredbi zakona, među kojima potpuna zabrana pušenja u hotelima i vlakovima, stupit će na snagu godinu dana kasnije.

Rusija je potpisala Okvirnu konvenciju o kontroli duhana sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom 2008. To obvezuje Rusiju da uvede oštrija ograničenja na duhanske proizvode do 2015. godine.