ODLUKA VARAŽDINSKOG SUDA

I Mustač će Perkovićevim stopama u Njemačku

27.03.2014 u 15:05

Bionic
Reading

Županijski sud u Varaždinu donio je nepravomoćnu odluku kojom se odobrava izručenje Zdravka Mustača Njemačkoj

Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat samu prvostupanjsku odluku nije htjela komentirati, ali je najavila žalbu. Otkrila je kako je u ponedjeljak 24. ožujka podnijela prijedlog ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Zakona o pravosudnoj suradnji temeljem kojeg se provodi predaja.

'Od Ustavnog suda smo zatražili i da se obustave daljnje radnje i očekujem da će se Ustavni sud oglasiti vezano uz to', rekla je odvjetnica.

Rok za podnošenje žalbe je tri dana od prijema pismene odluke varaždinskog suda.

Siniša Pavlović, odvjetnik Gizele Đureković, udovice ubijenog Stjepana Đurekovića, izrazio je zadovoljstvo prvostupanjskom odlukom. 'Sud je svoju odluku obrazložio očekivanim argumentima', rekao je odvjetnik Pavlović.

Govoreći o odluci o odobravanju izručenja Mustača Njemačkoj zbog kaznenog djela pomaganja u teškom ubojstvu, glasnogovornik varaždinskog Županijskog suda Igor Pavlic rekao je da je izvanraspravno vijeće zaključilo da se nesumnjivo radi o djelu iz kataloga kaznenih djela iz članka 10. Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU-a za koja se ne provjerava dvostruka kažnjivost.

'Sukladno ustaljenoj praksi Vrhovnog suda RH, a imajući na umu da taj sud ima zadaću osigurati jedinstvenu primjenu zakona i ravnopravnost građana, vijeće je zauzelo pravno shvaćanje da pojam dvostruke kažnjivosti u sebi obuhvaća i zastaru. Dakle budući da se za ovo kazneno djelo dvostruka kažnjivost ne ispituje, ne ispituje se ni eventualna zastara kaznenog progona. Dakle eventualna zastara kaznenog progona nije razmatrana jer ona po stavu vijeća ne predstavlja razlog za odbijanje predaje tražene osobe', pojasnio je glasnogovornik i zamjenik predsjednice varaždinskog Županijskog suda dodavši da su produljene mjere opreza koje je izrekao Županijski sud u Velikoj Gorici.

Pavlic je naglasio da je vijeće imalo i obvezu da se nacionalni propisi tumače sukladno tekstu i ciljevima europskog prava.

'Europski sud je u nizu predmeta izrazio pravno shvaćanje u kojem zahtijeva od nacionalnih sudova da nacionalne propise tumače u svjetlu teksta i ciljeva europskog prava. U konkretnom slučaju riječ je o spomenutoj okvirnoj odluci o europskom uhidbenom nalogu koja je Zakonom o pravosudnoj suradnji implementirana u naš nacionalni pravni sustav', pojasnio je Pavlic dodavši da slijedi izrada pismenog otpravka odluke u kojem će detaljnije obrazložiti svoj stav o predaji Mustača.

Njemačka je putem europskog uhidbenog naloga zatražila izručenje Zdravka Mustača zbog kaznenog djela pomaganja i poticanja na ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Županijski sud u Varaždinu preuzeo je slučaj Zdravka Mustača nakon što je sud u Velikoj Gorici, kojemu je Vrhovni sud vratio predmet na odlučivanje, zatražio da se taj slučaj preda drugom sudu zbog nedostatka sudaca.

Velikogorički sud je u siječnju zbog zastare odbio Mustača izručiti Njemačkoj, no na tu se odluku žalila udovica ubijenog Stjepana Đurekovića, Gisela Đureković, a Vrhovni sud je prihvatio žalbu i ukinuo rješenje velikogoričkog suda. Vrhovni sud je vratio predmet na odlučivanje Županijskom sudu u Velikoj Gorici pred izmijenjenim sudskim vijećem, na što je taj sud zatražio da se, zbog nedostatka sudaca, odluka donese na nekom drugom sudu, pa je predmet dodijeljen varaždinskom.


314126 ,320451 ,312264 ,320109