EUROPO, ČUJEŠ LI ME

I MTV u kampanji za Europarlament

15.04.2009 u 09:32

Bionic
Reading

Bruxelles je pokrenuo kampanju animiranja javnosti za predstojeće, sedme izbore za Europski parlament, u strahu od slabog odziva birača nakon što su ankete pokazale da je malo Europljana zainteresirano za glasanje početkom lipnja

Europska komisija je zato 6. travnja u suradnji s MTV-jem pokrenula akciju 'Europo, čuješ li me', čiji je cilj privlačenje što većeg broja glasača, a mlade Europljane na glasanje poziva i glazbenik Lenny Kravitz.

Najnovija ispitivanja javnog mnijenja predviđaju da bi na izborima koji će se održati između 4. i 7. lipnja mogao biti zabilježen najmanji odaziv od uvođenja direktnog glasanja 1979. godine.

Prema anketi Eurobarometra, čak 66 posto građana iz 27 država članica EU-a ne želi izići na izbore, a najgora situacija je u Poljskoj, gdje samo 17 posto birača želi glasovati.

Pravo glasa u EU-u ima 375 milijuna građana, koji ove godine trebaju izabrati 736 euro-zastupnika, 49 manje nego što ih ima u aktualnom sazivu. Prema podacima Eurobarometra, samo na Malti, u Danskoj, Luksemburgu i Belgiji može se očekivati da na izbore izađe više od polovice biračkog tijela, pri čemu prednjače Belgijanci, od kojih je čak 70 posto ispitanika izjavilo da planira glasovati za svoje predstavnike u Europskom parlamentu.

Tradicionalno slaba zainteresiranost za europski izborni proces prenijela se iz većine starih članica EU-a na zemlje koje su u Uniju ušle 2004. i 2007. godine. U Slovačkoj je na izbore prije pet godina izašlo svega 16,96 posto građana s pravom glasa, dok se ove godine ne očekuje više od 25 posto. Ti podaci su u potpunom neskladu sa stavom koji Slovaci imaju prema Europskom parlamentu, budući da je istraživanje Eurobarometra pokazalo da 70 posto građana te države ima povjerenje u navedenu instituciju, prenosi Blic.

Građani Slovačke Europski parlament vide kao nešto udaljeno, ali i manje korumpirano od institucija koje imaju u regiji.

Europski izbori bit će ove godine test za parlamentarne izbore u Njemačkoj, koji će se održati 27. rujna. Prema predviđanjima koje je grupa znanstvenika uradila za site www.predict09.eu, na glasanju za Europski parlament mogao bi najgore proći politički blok koji vodi njemačka kancelarka Angela Merkel.