ROBA IZ ALBANIJE

I kod Jastrebarskog zaplijenjeno više od 50 kg marihuane

31.07.2012 u 12:27

Bionic
Reading

Više od pedeset kilograma marihuane zaplijenjeno je u ponedjeljak u mjestu Čeglje kod Jastrebarskog gdje su se trojica Zagrepčana sastala s kosovskim državljaninom radi isporuke droge koja potječe iz Albanije, izvijestila je danas Policijska uprava zagrebačka.

Četvorica osumnjičenih, starih između 24 i 43 godine, uhićeni su, bez pružanja otpora, u parkiranom autobusu marke Setra kosovskih nacionalnih oznaka, koji je policiji bio indikativan zbog vozačeva nesnalaženja u prometu, ali i zbog svoje starosti.

Tridesetrogodišnji I.K. s Kosova vozio je na relaciji Albanija-Italija, konačno odredište trebalo je biti u Trevisu, a u Hrvatsku je ušao u ranojutarnjim satima dan ranije preko Karasovića. Bio je sam u atuobusu i nije imao dopusnicu za prijevoz putnika na području Hrvatske.

Uočen je kod Ježeva kada je shvatio da nije na dobroj ruti te se počeo okretati, rekao je Damir Maračić iz Sektora kriminalističke policije, dodavši da je bilo neobično i što autobus star više od dvadeset godina sudjeluje u međudržavnom prijevozu.

Nakon toga sastao se s trojicom Zagrepčana, svi su uhićeni, a u autobusu je pronađeno 13 paketa s oko 14 kilograma marihuane, te 400 australskih, 200 američkih dolara i oko 11 tisuća kuna. U 'alfa romeu' zagrebačkih registarskih znaka, kojim su se koristili osumnjičeni hrvatski državljani, 36 paketa s više od 38 kilograma marihuane te revolver.


Droga nije bila skrivena u posebno izgrađenim spremnicima, a policijskim službenicima bio je indikativan i miris jer takva količina marihuane teško može biti prikrivena, rekao je Maračić.

Ta količina marihuane predstavlja više od jedne trećine zaplijenjene marihuane na području PUZ-a u prošloj godini, a značajna je i na razini Hrvatske, gdje je bilo zaplijenjeno oko 400 kilograma. Očekuje se da će ta zapljena značajno utjecati na ponudu droge na ilegalnom narko-tržištu.

Procjenjuje se da je vrijednost zaplijenjene droge oko 800 tisuća kuna, no Maračić ističe kako ta vrijednost u pretprodaji može znatno varirati, po kilogramu i za nekoliko tisuća kuna.

Maračić kaže da se ne može govoriti o organiziranoj grupi jer od ranije nije poznata povezanost vozača s Kosova s M.L. (43), M.B. (26) i D.L. (24) iz Hrvatske, koji su od ranije poznate policiji, ali ne zbog droge nego kaznenih djela protiv imovine, te života i tijela. Za kazneno djelo zlouporabe opojnih droga sada im prijeti maksimalna kazna od dvadeset godina.