GEIR HAARDE POZVAN NA ODGOVORNOST

I Island sudi bivšem premijeru, ali zbog krize

05.03.2012 u 20:04

Bionic
Reading

Na Islandu je u ponedjeljak počelo suđenje bivšem premijeru Geiru Haardeu zbog toga što nije spriječio financijski kolaps 2008, što je jedino suđenje jednom političkom čelniku u svijetu zbog krize

Tri najveće islandske banke urušile su se 2008. nakon višegodišnje ekspanzije koja je počivala na zaduživanju, zbog čega je Island, koji ima samo 320 tisuća stanovnika, morao posuditi 10 milijardi dolara od MMF-a i drugih institucija.

Parlament je 2010. izglasao da se Haarde sudski goni zbog krize na posebnom sudu za opoziv političara osnovanom 1905, koji se nikad dotad nije aktivirao. Haarde je opovrgnuo sve optužbe.

'Nitko od nas tad nije shvatio da se s bankarskim sektorom događa nešto čudno, kao što se sad čini', rekao je Haarde na prvom očitovanju u sudnici na pitanja posebnog tužitelja koji istražuje nedjela povezana s krizom.

Haarde je optužen za osobiti nemar zbog toga što nije poduzeo odgovarajuće mjere kako bi se zemlja pripremila za financijski kolaps. Mnogi Islanđani za krizu okrivljuju malu i međusobno usko povezanu skupinu poslovnih ljudi, bankara i političara.