SIGURNOST NA MORU

I hrvatski vojnici mogli bi štititi naše pomorce od pirata

09.09.2011 u 18:27

Bionic
Reading

Predrag Brazzoduro, tajnik sindikata, kazao je da bi ukrcavanjem zaštitara koji nisu pripadnici elitnih jedinica OSRH ili policije rizik nasilja bio još veći te da treba oprezno birati snage za zaštitu

Sindikat pomoraca Hrvatske podupire izmjene Zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka koje će omogućiti da se na brodove pod hrvatskom zastavom koji plove u području djelovanja somalskih pirata ukrca naoružana pratnja, no poziva Vladu da za tu zadaću dopusti angažiranje djelatnih osoba Oružanih snaga RH.

Predrag Brazzoduro, tajnik sindikata i predstavnik u radnoj skupini Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za izradu izmjena i dopuna zakona, kazao je danas u Rijeci da bi ukrcavanjem zaštitara koji nisu pripadnici elitnih jedinica OSRH ili policije rizik nasilja bio još veći te da treba oprezno birati snage za zaštitu.

U svijetu je danas u rukama pirata 760 pomoraca i 32 broda. Na sreću, među njima nema Hrvata, koji su dosad doživjeli jedan napad i jednu oružanu pljačku, a četiri su naša pomorca bila među otetima.