UNATOČ INTERESU

I hrvatske agencije otkazuju putovanja u Egipat

20.08.2013 u 14:58

Bionic
Reading

Nasilje koje bjesni Egiptom pogodilo je i vitalan dio gospodarstva te zemlje, a to je turizam. Najnoviji nemiri vjerojatno će skršiti uvjetan oporavak sektora koji je nekada, prije ustanka kojim je svrgnut predsjednik Hosni Mubarak 2011, činio više od 10 posto BDP-a. Milijuni stranaca pristizali su u Egipat svake godine kako bi uživali na plažama, obilazili drevne piramide i krstarili Nilom. Međutim iz dana u dan povećava se broj država koje savjetuju svojim građanima da ne odlaze u Egipat. I putničke agencije iz Hrvatske slijedom uputa Ministarstva vanjskih i europskih poslova otkazuju putovanja u Egipat

'Egipat nije najsigurnije mjesto za putovanje. Polako se otkazuju sve rezervacije. Vodimo se uputama Ministarstva vanjskih i europskih poslova koje putovanje u Egipat preporučuje samo u slučaju nužde, premda naši putnici koji su se nedavno vratili s ljetovanja u Egiptu nisu bili ugroženi, niti su svjedočili nasilju kakvo vidimo u medijima, jer su svi resorti sigurni i udaljeni od epicentra krvavih zbivanja. Međutim sigurnost naših putnika je ipak na prvom mjestu. Uvijek je postojao velik interes za putovanja u Egipat pa se nadamo da će ova situacija brzo proći i da će se stvari što prije smiriti', kazali su za tportal iz putničke agencije Sunčani odmor, preko koje se iz Hrvatske može putovati za Egipat.

Osim preko Sunčanog odmora, za Egipat se iz Hrvatske može putovati i preko slovenske turističke agencije Palma. Premda je u Sloveniji postojao jako velik interes za ljetovanje u Egiptu, doznajemo da se i ondje polako otkazuju putovanja nakon što je slovensko ministarstvo izdalo slične upute.

Egipatski turizam u brojkama

Egipat je prema podacima OECD-a 2010. godine privukao 14,7 milijuna posjetitelja, uključujući 2,8 milijuna Rusa, 1,5 milijuna Britanaca i 1,3 milijuna Nijemaca.

Prije tri godine 13 milijardi dolara od turizma činilo je 11 posto BDP-a, prema podacima Svjetske turističke organizacije.

Godine 2011. broj turista pao je na 9,5 milijuna, a 2012. iznosio je 11,2 milijuna.

Prošle godine na vlast je došao islamist Muhamed Mursi, a mnogi turistički djelatnici su se bojali da će njegova vlada zabraniti alkohol i bikinije. To se ipak nije dogodilo.

Ipak, unatoč opasnoj situaciji svaki tjedan iz Srbije za Egipat odlazi nova tura turista, a tek je 20 posto njih otkazalo svoje aranžmane, premda je i srpsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo da se zbog neizvjesnosti situacije u Egiptu građanima Srbije ne preporučuje putovanje u Egipat.

Također, i Velika Britanija i Italija pozvale su svoje državljane koji borave u egipatskim ljetovalištima da ostanu u hotelima te da izbjegavaju sve prosvjede i veće skupove, a Italija svojim državljanima u Egiptu savjetuje i da izbjegavaju izlete izvan turističkih oblasti, a naročito obilaske gradova. SAD je pak upozorio svoje građane da ne putuju u Egipat, a one koji su već ondje da napuste zemlju. Slične savjete dali su i švedsko i belgijsko ministarstvo vanjskih poslova.

'Oko 10 posto naših rezervacija je otkazano', rekao je za Reuters Muhamed el Šarbagi, vlasnik ronilačkog centra u Hurgadi, jednom od nekoliko izoliranih gradova na Crvenom moru.

Najnovija upozorenja turistima zadala su težak udarac ljudima poput Šarbagija, a on kaže da su izvještaji medija o nasilju u Egiptu djelomično krivi za to.

'Većina događanja udaljena je 600 kilometara, u Kairu i Aleksandriji, ali ljudi to jednostavno ne shvaćaju', rekao je Šarbagi za Reuters.

Njemački turoperatori Thomas Cook Njemačka i TUI Njemačka, dio najvećeg europskog turoperatora TUI Travel, otkazali su sve izlete u Egiptu nakon upozorenja ministarstva vanjskih poslova. Drugi njemački turoperatori neće otkazati zakazane odlaske, ali neće ni prihvatiti nove rezervacije za Egipat sve do 15. rujna.

Ljetovanje u Egiptu 2013.