VREMENSKA PROGNOZA

I danas ponegdje obilna kiša i moguće nevrijeme, za jednu regiju oglašen crveni alarm

24.09.2023 u 07:32

Bionic
Reading

Za područje Velebitskog kanala u nedjelju je na snazi crveno upozorenje za izuzetno opasno vrijeme zbog olujne bure s najjačiim udarima vjetra 35-80 čvorova (65-150 km/h). Narančasto upozorenje oglašeno je za sjevernu Dalmaciju, Istru i Kvarner. U žutom su srednja i južna Dalmacija, zapadna obala Istre te Slavonija, dok u ostalim krajevima Hrvatske nema upozorenja

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za danas prognozira umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, češćom u prvom dijelu dana. Na Jadranu još ponegdje može biti pljuskova s grmljavinom, lokalno izraženijih. Bit će vjetrovito, na kopnu uz umjeren i mjestimice na udare jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu uz umjerenu i jaku buru s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura na kopnu uglavnom između 14 i 19, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 20 do 25 °C.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Meteorolog Izidor Pelajić najavio je za HRT da se u nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu očekuje pretežno oblačno, povremeno uz kišu. Moguć je poneki pljusak i grmljavina. Temperatura većinom između 14 i 19 °C. Svježinu će naglašavati lokalno jak sjeverni vjetar. Razmjerno vjetrovito i u središnjoj Hrvatskoj, osobito na sjeveru. Prevladavat će oblačno, mjestimična kiša uglavnom slaba, na jugu do jutra moguće obilnija. Popodne će u većini mjesta oborine vjerojatno posve izostati. Temperatura zraka od 13 do 18 °C.

  • +21
Kiša i jako jugo u Zadru Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Na zapadu promjenjivo, na obali sa sunčanim razdobljima, te nestabilno. Kiša češća u oblačnom i vrlo svježem gorju. Na sjevernom Jadranu će puhati jaka bura s olujnim udarima i valja računati na ograničenja u prometu. Najviša temperatura zraka oko 21 °C. Lokalno jači pljuskovi u Dalmaciji su mogući još osobito rano ujutro, poneki slabiji i do sredine dana. Popodne sunčanije. Bura i sjeverni vjetar u jačanju, more umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 18 °C, a najviša dnevna od 20 do 23 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske u prvom dijelu dana promjenjivo s pljuskovima i grmljavinom, poslijepodne postupno smirivanje uz više sunčanih razdoblja, ali i dalje nestabilno. Ujutro još ponegdje umjereno jugo, okrenut će na sjeverozapadnjak i na buru, koja će postupno jačati."

U ponedjeljak još bura i moguća kiša pa stabilnije

'Početkom novog tjedna na kopnu još može pasti vrlo malo kiše, osobito u ponedjeljak prijepodne. Bit će djelomice, uskoro i pretežno sunčano, te danju toplije, ali će noći zimogroznima biti hladne. Jutarnje magle bit će od utorka, kad umjeren sjeveroistočnjak posve oslabi. Na Jadranu vjetrovito, jaka bura osobito pod Velebitom puhat će do srijede. Temperatura u postupnom porastu, dani ugodno topli i većinom sunčani. Pokoja kap kiše može pasti još u ponedjeljak', prognozirao je za HRT Izidor Pelajić iz DHMZ-a.

Biometeorološka prognoza

Vrijeme će i dalje imati nepovoljan utjecaj za meteoropate i kronične bolesnike, osobito u gorskim predjelima, na istoku i krajnjem jugu zemlje. Meteoropati i kronični bolesnici mogu osjećati umor i bolove na mjestima ranijih ozljeda. Bura na Jadranu, te jak sjeverni vjetar u unutrašnjosti zemlje, mnogima mogu biti neugodni i pojačavati glavobolju. Ipak, tegobe će biti nešto slabijeg intenziteta nego prethodnog dana.