POMOR 2 TONE RIBE

I dalje na snazi prvi stupanj onečišćenja rijeke Vuke

21.07.2009 u 12:17

Bionic
Reading

I dalje je na snazi prvi, najniži stupanj onečišćenja rijeke Vuke i Bobotskog kanala koji je proglašen u nedjelju, a uzrok onečišćenja još uvijek je nepoznat.

Vodopravni inspektor Vukovarsko-srijemske županije Branimir Džanko potvrdio je danas Hini da je još uvijek nepoznat uzrok onečišćenja zbog kojeg je, prema procjeni Zajednice športsko-ribolovnih udruga Vukovar, uginulo oko dvije tone raznih vrsta riba, među kojim je bilo i kapitalnih primjeraka.

Pomor ribe uočen je u nedjelju u dijelu Vuke između Nuštra i Bogdanovaca te na području grada Vukovara kod gradske četvrti Lužac i na gradskom predjelu Dobra voda.
Džanko je kazao kako se sa sigurnošću može reći da je riba uginula zbog nedostatka kisika u vodi ali ne i što je uzrok tome.

Po njegovim riječima, jedan od mogućih uzroka je naglo opadanje vodostaja Dunava, no ne isključuje se i mogućnost onečišćenja rijeke fekalijama s neke od brojnih farmi koje se nalaze dug cijelog toka Vuke.

'Uzeli smo uzorke vode koji bi trebali pokazat što je uzrok pomora ribe iako već sada pretpostavljamo da je pomor najvjerojatnije prouzročilo negativno ljudsko djelovanje', kazao je Džanko.