SABORSKI ODBOR ZA OBRANU

I dalje do 300 naših vojnika u Afganistanu

08.12.2009 u 12:14

Bionic
Reading

Saborski Odbor za obranu jednoglasno je danas podupro prijedlog o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj misiji ISAF-a u Afganistanu, po kojemu će i iduće godine u toj NATO-ovoj mirovnoj misiji biti do 300 vojnika

Hrvatska trenutačno u misiji ISAF-a ima 293 pripadnika, a za tu je operaciju iz proračuna za 2010. godinu osigurano 258,4 milijuna kuna.

Ta točka dnevnog reda te prijedlog odluke o sudjelovanju pripadnika OS RH u mirovnoj misiji Atalanta u Somaliji, u kojoj će iduće godine sudjelovati do pet pripadnika OS RH, te prijedlog odluke o sudjelovanju naših vojnika u misijama UN-a izglasovani su bez veće rasprave.

Odbor za obranu podupro je i konačni prijedlog izmjena Zakona o obrani koji ide u hitni postupak i po kojemu se smanjuje broj ureda za obranu u jedinicama lokalne uprave i samouprave. Po riječima Željka Goršića iz Ministarstva obrane, sustav ureda nije se mijenjao od 90-ih godina i ratnog ustroja, iako je opseg poslova uvelike smanjen dragovoljnim služenjem vojnog roka i novim odredbama Zakona o pravima hrvatskih branitelja. 

MORH zato predlaže četiri ureda za obranu, i to u velikim gradovima poput Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita, te 29 županijskih odsjeka među kojima će u nekim županijama biti po dva. Taj novi sustav bit će racionalniji, a za djelatnike za koje neće biti posla MORH će se pobrinuti ili će se zaposliti u drugim tijelima državne uprave, istaknuo je Goršić.